Figury na płaszczyźnie
Szymon: Oblicz pole ośmiokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu 6 cm.
3 maj 13:05
Michał:

360/8=45st.
czyli 45 st mamy w wierzchołku trójkąta równoramiennego ABO
| | 1 | |
P= |
| |AO|*|OB|*sin|<AOB| |
| | 2 | |
podstaw i wyjdzie
3 maj 13:11
lamoe:

masz 8 trójkątów równoramiennych o ramionach dł 6 o takich samych polach. Kąt pełny to 360
stopni 360 /8 = 45 (to kąt między ramionami jednego z nich)
P= 6*6*sin45 *
12 *8 (bo 8 takich trójkątów)
3 maj 13:15
dero2005:

r = 6
a
2 = r
2+r
2 − 2r
2cos45
o
a =
h =
√r2 −(a2)2 =
P = 4a*h =
3 maj 13:16
Michał: a tak.. ja zapomniałem 8 razy to pomnożyc
3 maj 13:23
Szymon: Jestem w II klasie gimnazjum i nie miałem ani cos ani sin, więc Wasz metody niestety mi nie
pomogły... Mam problem właściwie tylko przy rozpoznaniu, ile wynosi podstawa tego trójkąta,
dalej bym sobie poradził.
3 maj 14:38