równanie prostej
Judzia: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(−3,1) B(4,2)
3 maj 13:00
xyz: Podstaw do wzoru na prostą przechodzącą przez 2 punkty albo ukłąd równań:
1=−3a + b
2=4a + b
3 maj 13:02
dero2005: punkt 1 obliczasz współczynnik a wg wzoru
| | yB−yA | | 2−1 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| |
| | xB−xA | | 4+3 | | 7 | |
punkt 2 równanie wg wzoru
y = a(x−x
A)+y
A =
17(x + 3) + 1 =
17x +
37 + 1 =
17x +
107
y =
17x +
107
3 maj 13:06
Judzia: a jak się tam wzięło 107 ?
3 maj 13:12
dero2005:
37 + 1 = 37 + 77 = 107
3 maj 13:18
Judzia: dziękuje
3 maj 13:20
Judzia: i to jest koniec zadania ?
3 maj 13:20
dero2005:
szczęśliwy koniec niestety
3 maj 13:23
Judzia: dzięki
3 maj 13:28