zad.
Kasia.: W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczne dwóch kątów. Dwusieczne te przecinają się w punkcie
O.Uzasadnij, że kąt ten jest rozwarty.
3 maj 11:59
Dominik: jest to bzdura, latwo mozna zaprezentowac kontrprzyklad.
3 maj 12:01
Dominik: tzn w sumie nie wiadomo o jakim kacie mowa, ale w kazdym trojkacie, nawet ostrokatnym
dwusieczne katow przecinaja sie w jednym punkcie, ktory pokrywa sie ze srodkiem okrego
wpisanego w ten trojkat.
3 maj 12:02
xyz: Ale tu chodzi o kąt AOB
3 maj 12:05
HUEHUEHUEHE:

z ΔABC:
2α+2β=180
0−γ
z ΔAOB:
α+β=180
0−δ
czyli:
| | γ | |
δ=900+ |
| − kąt rozwarty |
| | 2 | |
c.k.d.
3 maj 12:07
xyz: To nie jest z matury podstawowej z tamtego roku?
3 maj 12:09