funkcja kwadratowa
agnieszka: Wykres funkcji kwadratowej f(x)= ax2 + bx + c jest symetryczny wz osi OY, jeśli:
odpowiedź prawidłowa: a≠0 i b=0
Nie mogę tego zrozumieć Jak można to wytłumaczyć?
Jeśli wykres jest symetryczny względem osi OY to przecież f(−x)= −ax2 −bx +c
3 maj 11:58
Bogdan:
Zauważ, że f(−x) = a(−x)2 + b(−x) + c ⇒ f(x) = ax2 − bx + c
3 maj 12:29
Dominik: bedzie symetryczny wzgledem OY, jesli jego osia symetri bedzie OY, tj. wspolrzedna x
wierzcholka bedzie wynosila 0.
dodatkowo a ≠ 0, bo mowa o funkcji kwadratowej.
3 maj 12:31
agnieszka: Dziękuje
3 maj 12:36