ZADANIE.
Kasia.: Wykaż, że suma 430 + 432 jest podzielna przez 17.
3 maj 11:51
Kamcio :): 430+42*430=430+16*430=17*430 widzimy że liczba jest podzielna przez 17, bo
430 ∊C
3 maj 11:52
xyz: 430+432 = 430*(1+ 42) = 430* (1+16) = 430 * 17
ckd
3 maj 11:53
Dominik: 430 + 432 = 430(1 + 42) = 430 * 17
QED
3 maj 11:53
Kasia.: dziękuję bardzo
3 maj 11:54
Kamcio :): co oznacza "QED" ? xD
3 maj 11:56
xyz: po łacinie 'co nalezalo wykazac'
3 maj 11:57
Dominik: quod erat demonstrandum − co bylo do udowodnienia.
3 maj 11:58
wojtek: a po chińsku jakby było?
3 maj 12:34
Dominik: 這是為了證明
3 maj 12:39