matematykaszkolna.pl
Nierownosci wykladnicze i logarytmiczne xyz: Na mature obowiazuje nierownosci wykladnicze i logarytmiczne?
3 maj 11:49
Mati_gg9225535: podstawową czy rozszerzoną?
3 maj 12:13
xyz: rozszerzona
3 maj 12:13
Dominik: spojrz do informatora. nie obowiazuja.
3 maj 12:14
Mati_gg9225535: a czy czasem nie mogą się trafić w dowodzie jakimś lub czymś? tak, że wystąpią ale nie bezpośrednio?
3 maj 12:19
Dominik: nie powinny.
3 maj 12:22
Dominik: z drugiej strony wstyd zdawac matematyke na poziomie rozszerzonym i nie umiec rozwiazywac nierownosci wykladniczych czy logarytmicznych.
3 maj 12:23
Michał: ja to miałem na lekcjach jako materiał obowiązkowy wydawnictwo pazdro dodaje to do zbiorów jako bonusik
3 maj 13:33
Dominik: w liceach jest pokazywane sporo materialu ponadprogramowego. i bardzo dobrze.
3 maj 13:34
Kipic: xyz miałem ten sam dylemat czy moga byc tego typu rownania gdy odkrylem w swojej ksiazce ze zbiorami ze takowe są i to nie mało emotka Wiec postanowilem sie zapytac w szkole i jednoznacznie odpowiedzieli mi ze moga sie pojawicemotka Nawet tutaj na forum rownanie wykladnicze jest juz z poziomu studiow emotka
3 maj 14:50
Kibol: Nie ma aczkolwiek na maturach z Operonu są
3 maj 14:51
Boogeyman: Bardzo dobrze, że program jest rozszerzany przez nauczycieli bo na konkretnych studiach nikogo nie obchodzi że nie bylo pochodnych czy granic. Mam jedno pytanie, jak jest z ocenianiem zapisu matematycznego. Trzeba z matury robić rozprawkę czy jest cos w stylu "uczen pewnie zauwazyl i zapisal"?
3 maj 14:57
Dominik: na maturach operonowskich jest wiele bzdur − omijac z daleka. na maturze stosownym jest zapisywanie komentarzy poza samymi obliczeniami, chociazby podpsac z jakiego twierdzenia korzystamy.
3 maj 14:59
KamilC: Na mature obowiazuje nierownosci wykladnicze i logarytmiczne? Tak, obowiązują, w tym faktem, że ogarnięcie całego materiału to koszt jednego dnia (przynajmniej na matmę rozszerzoną), choć maturka już za pare dni, więc czasu wiele nie ma
3 maj 15:00
Boogeyman: Matura z fizyki jest o niebo bardziej przyjazna uczniowi. Nie trzeba komentować, zapisujemy wzor liczymy i gotowe emotka Moim zdaniem fizyki nie da sie nauczyc. Nauczyc sie mozna teorii ale najwazniejsza jest praktyka. Chociaż fizyki teoretycznie mozna nauczyc sie w tydzien a matmy niestety nie. W fizyce trzeba kombinować i nie da sie wykuc schematów działań. Taka kolej rzeczy. Na szczęście fizyka dopiero 20 emotka
3 maj 15:04
Technik: @Boogeyman ale żeś głupotę palnął fizyki da się nauczyć w tydzień emotka chyba wkuwając samą teorię nic z niej nie rozumiejąc emotka a co do praktyki to masz racje liczyć liczyć i jeszcze raz liczyć zadania od pierwszej klasy lo emotka
3 maj 15:07
Dominik: @KamilC http://www.oke.poznan.pl/pliki/informatory/mat_informator_10.pdf znajdz mi tu prosze rownania wykladnicze czy logarytmiczne. nie wiesz − nie wypowiadaj sie. wprowadzasz ludzi w blad.
3 maj 15:13