Maryś: Wpłacam do banki 1000zł na 5 % ile wyciągne po roku oblicz
18 wrz 16:56
madrala: 1000zl-100% x-5% czyli x=50 50 *12m-cy=600zl po roku wyciagnie sie 1600zl
18 wrz 17:09
ala: jaka ma byc odpowiedz?
18 wrz 17:09
Akral: jeśli jest to miesięczne oprocentowanie to mylicie się, nie będzie czegoś podobnego co
widze u góry.
1 rok:
1000+(1000*0.05)=1000+50=1050zł - tyle mamy
2 rok:
1050+(1050*0.05)=1050+52.5=1102.5zł, a nie 1100
itd.
Jeśli natomiast założymy że to w skali roku 5% to już zupełnie inna sprawa...
1000+(1000*0.5)=1050 - tyle bedziemy mieli za rok, zysk 50zł.
18 wrz 20:38