Przedstaw w postaci amlitudy x w funkcji czasu t
sztacheta28: Przedstaw w postaci amplitudy x w funkcji czasu t:
x'' + 2hx' + ω
02(x ± μx
3) = ρ
0*cos(ωt)
h, ω
0, μ, ρ
0 to stałe wartości.
Z góry dziękuję za pomoc
3 maj 11:34
3 maj 12:39
sztacheta28: Mam przestawić wykres zależności x(t) w Simulink w Matlabie dla powyższego równania, które
opisuje drgania sprężyny. Problem w tym że nie wiem jak przedstawić to równanie w postaci
x(t) = ....
Simulink posiada gotowe bloki całkujące, sumujące itp., ale wysiadam już niestety na próbie
przekształcenia tego równania na wersje x(t) = ...
3 maj 13:04
3 maj 13:14
Trivial:
Tylko żeby użyć tej metody najpierw trzeba przekształcić to równanie stopnia drugiego w układ
równań stopnia pierwszego.
x'' + 2hx' + ω
02(x ± μx
3) = ρ
0cos(ωt)
Dokonujemy trywialnego podstawienia x' = u, wtedy:
u' + 2hu + ω
02(x ± μx
3) = ρ
0cos(ωt)
u' = ρ
0cos(ωt) − 2hu − ω
02(x ± μx
3)
Czyli mamy układ:
| | | u | | | ρ0cos(ωt) − 2hu − ω02(x ± μx3) | |
| |
= | |
| | |
3 maj 13:25
sztacheta28: Wielkie dzięki Trivial. Masz rację. Z pewnością chodzi o rozwiązanie numeryczne. Teraz spróbuję
przełożyć to co napisałeś na Simulink.
3 maj 13:45