Rozwiąż nierówność
kamczatka: Rozwiąż nierówność:
p2+6p+9≤0
(p+3)2≥0
czemu znak z ≤ zmienił się na ≥ ?
Wiem że wyjdzie −3.
3 maj 11:12
Kamcio :): nic się nie zmieniło
p2+6p+9≤0
(p+3)2≤0
wiadomo że kwadrat jakiegoś wyrażenia mniejszy od zera być nie może , czyli zostaje nam
rozwiązać taką równość
(p+3)2=0
p+3=0
p=−3
3 maj 11:14
Dominik: p2 + 6p + 9 ≤ 0
(p + 3)2 ≤ 0
p = −3
nigdzie znak sie nie zmienia. dla (p + 3)2 ≥ 0 odpowiedzia jest p∊ℛ.
3 maj 11:15
kamczatka:

a parobola będzie wyglądać tak?
3 maj 11:19
kamczatka: i tam gdzie −−−−− jest to jest −3 czyli tylko −3 przyjmuję wartość ≤0
3 maj 11:21
Kamcio :): nie, ramiona skierowane w dół. przecież masz
≤0 coś co jest mniejsze od zera nie może
leżeć nad osią , no chyba że Cie nauczyli że oś y to od góry do dołu rośnie, wówczas wykres
jest poprawny
3 maj 11:23
Dominik: wykres jest poprawny. kamczatka, masz racje. tylko −3 jest ≤ 0, reszta paraboli jest
wieksza od zera i nie spelnia nierownosci.
3 maj 11:24
kamczatka: bo ja patrzyłem na to że p2 jest dodatnie to temu od góry zacząłem to tak źle ?
I jeszcze jedno pytanie:
czy jest jakaś różnica jak zapisze p=−3 lub p<−3> ?
3 maj 11:25
Dominik: tak, jest roznica. drugi zapis jest niepoprawny.
p = −3 lub p∊{−3}
3 maj 11:26
kamczatka: a taki jest dobry: p∊<−3> ?
3 maj 11:30
xyz: nie
3 maj 11:32
kamczatka: ale czemu przecież tylko −3 spełnia to równanie. Czy jak jest jedno miejsce zerowe to trzeba
zapisywać tak p=−3 ? I dopiero jak są co najmniej 2 miejsca zerowe to można tak p∊<3,2> ?
3 maj 11:34
Kamcio :): ojej, przepraszam. mój błąd ;<
3 maj 11:34
Dominik: przeczytaj co napisalem w poscie 11:26. podalem ci 2 poprawne zapisy − jeden uzywajacy znaku
rownosci, a drugi przynaleznosci do zbioru.
3 maj 11:35
xyz: Bo w nawiasach ( lub < zapisujemy przedział a −3 to nie przedział,
Dominik dobrze podał, albo p=−3 albo p∊{−3}
3 maj 11:35
kamczatka: aha dzięki.
3 maj 11:40