Oblicz sumę pięćdziesięciu najmniejszych dodatnich rozwiązań równania:
Kizuna: Oblicz sumę pięćdziesięciu najmniejszych dodatnich rozwiązań równania:
a)cos
3x=cosx (wychodzi mi 1275π a powinno
1275π2)
Ja to zrobiłem tak:
cos
3x−cosx=0
cosx(cos
2x−cosx)=0
cosx = 0 lub cosx = 1 lub cosx = −1
dla cosx = 0 otrzymuję wartość
π2, tak więc
a
50=
π2 + 49π
| | π2 + π2 + 49π | |
S50 = |
| * 50 = 1275π |
| | 2 | |
Gdzie mam błąd/y?
3 maj 11:11
Kamcio :): uwzględniłeś tylko jedno rozwiązanie, a gdzie cosx=1 (wyjdzie x=2kπ ⋀ k∊C) i cosx=−1 (wynik
x=(2k+1)π ⋀ k∊C)
i teraz policz sumę 50 rozwiązań.
3 maj 11:17
Kizuna: Mógłbyś mi pokazać jak lecą obliczenia, dla cosx = 1, albo cosx= −1?
3 maj 11:27
Kamcio :): To zacznę od początku ::
cos
3x=cosx
cosx=0 lub cosx=−1 lub cosx=1
| | π | |
x= |
| +kπ lub x=2kπ lub x=(2k+1)π i k∊C |
| | 2 | |
zauważmy teraz, że rozwiązania można połączyć w jeden zapis , najpierw połączę dwa ostatnie
te dwa też można połączyć
tworzę teraz ciąg arytmetyczny, składający się z 50 najmniejszych dodatnich rozwiązań tego
równania, a następnie policzę jego sumę
a
1=0
| | | | 49*25π | | 1275π | |
S50= |
| *50= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 maj 11:43
epic: 49*25=1225 a nie 1275. Wynik nie jest zgodny z odpowiedzią bo trzeba policzyc wyrazy dodatnie
czyli możemy nie brac pod uwage pierwszego wyrazu bo jest rowny 0 i policzyc sume 51 wyrazow
ciągu.
13 lut 12:17