matematykaszkolna.pl
Matura to Bzdura ?? !?!!? ?? Kipic: Hard Narysuj wykres funkcji, która każdej wartości m, dla której istnieje trójkąt o wierzchołkach: A(m,2), B(0,3) C(5,m−3), przyporzadkowuje poe tego trojkata . dla jakich wartosci m pole trojkata ABC jest rowne 2 ? Proszę o jakąś wskazówke bo prawde mówiać nie wiem jak to zadanie tknać żeby uzyskać wyniki, jedynie nasuwa mi sie myśl żeby najpierw policzyć długości boków z tym parametrem m a potem ze wzoru P=absinα . Ale to bez sensu i sporo liczenia. Z góry dzięki za pomoc emotka
3 maj 11:05
Saizou : w tablicach maturalnych jest wzór na pole trójkąta o danych wierzchołkach
3 maj 11:06
Kamcio :): długości boków i tak chyba musisz policzyć żeby sprawdzić czy istnieje taki trójkąt (nierówność trójkąta)
3 maj 11:07
Kipic: Dzięki Saizou emotka , rzeczywiście jest ale nie wiedziałem że nawet takowy istnieje bo nigdy z niego nie korzystaliśmyemotka teraz wszystko jasne emotka
3 maj 11:08
Saizou : proszę, czasami warto przeglądać tablice w poszukiwaniu ciekawych przydatnych rzeczy
3 maj 11:10
Dominik: nierownosc trojkata bedzie istotna do ustalenia dziedziny rownania kwadratowego.
3 maj 11:10
Saizou : trójkąt zawsze wyjdzie z wyjątkiem sytuacji gdy punkt A,B,C są współliniowe
3 maj 11:37
Dominik: dlatego tez trzeba ustalic dziedzine. za to sa punkty na maturze.
3 maj 11:39
Saizou : wiem, tam gdzie funkcja to i dziedzina
3 maj 11:40
xyz: ale z nierówności trójkąta tutaj nie trzeba
3 maj 11:42