Kamcio :): |Ω|=12
4 − każda z czterech osób mogła się urodzić pod dowolnym znakiem zodiaku
A−co najmniej dwie osoby urodziły się pod tym samym znakiem zodiaku
|A|12*1*12*12 − dlatego że pierwsza osoba mogła urodzić się pod dowolnym znakiem zodiaku, druga
wówczas musiała urodzić się pod tym samym co pierwsza, co jest wyznaczone jednoznacznie,
trzecia i czwarta mogły urodzić się pod dowolnym znakiem zodiaku.
| | |A| | | 123 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 124 | | 12 | |
znaków zodiaku jest 12, prawda?