Kamcio :): a)
A− zdarzenie polegające na trafienie wszystkich sześciu liczb
|A|=1 − no bo tylko na 1 sposób możemy wybrać 6 liczb z 6
b)
B− zdarzenie polegające na conajmniej jednym trafieniu
łatwiej będzie rozpatrzeć zdarzenie przeciwne
B'−zdarzenie polegające na nietrafieniu ani jednel liczby
| | | |
P(B')= |
| − tutaj sobie poskracaj |
| | | |
P(B)=1−P(B')
c) to już zrobiłem w b
D − zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch kolejnych liczb
|D|=47*2*47*46 + 2*1*47*46=48*2*47*46 − dlaczego tak ? bo kolejną liczbę dla każdej liczby
oprócz 1 i 49 możesz wybrać na 2 sposoby (liczba z przodu i liczba z tyłu), zaś dla 1 możesz
wybrać tylko 2, a dla 49 tylko 48
musisz sobie wszędzie poskracać bo mi się nie chciało niutonków rozpisywać