Logarytmy
Julek : Mam problem z logarytmami proszę o pomoc.
log przy podstawie 7 z 7 √7
log przy podstawie 32 z 8
log przy podstawie 3 z 3√9
3 maj 09:02
Michał: ale co masz z tym zrobić?
3 maj 09:09
Michał: przeliczyć tak?
3 maj 09:09
Julek : Tak i uporządkować rosnąco.
3 maj 09:14
Julek : Głównie chodzi mi o ten pierwszy i ostatni bo drugi jest łatwy.
3 maj 09:15
Michał: to należy skożystać definicji logarytmu czyli log
ab=c ==>a
c=b
| | 3 | |
wiec log77√7 ===> 7c=7√7 a 7√7=√343=√73=7 do 32 czyli log7√7= |
| |
| | 2 | |
3 maj 09:16
Michał: mam nadzieje że załapiesz o co chodzi

i już ten ostatni pisze
3 maj 09:17
Julek : no postaram się sobie to przeliczyć i zrozumieć
3 maj 09:18
Michał: log
33√9 ==> 3
c=
3√9 a
3√9=
3√32 czyli
3√9=3 do
23 wiec 3
c=3do
23
3 maj 09:20
Michał: po prostu sprowadzasz do tej samej podstawy i kożystasz z definicji logarytmu
3 maj 09:21
Julek : No powoli łapie wielkie dzięki
3 maj 09:22