Funkcja określona wzorem
kiesz1: Funkcja określona wzorem
| | 1 | |
|
| x + 1 dla x ∊(od − nieskonczoności do 0> |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(x)= − |
| x + 1 dla x ∊ (0, 5) |
| | 5 | |
x − 5 dla x ≥ 5
A. nie ma miejsc zerowych.
B. ma 1 miejsce zerowe.
C. ma 2 miejsca zerowe.
D. ma 3 miejsca zerowe.
3 maj 00:19
kiesz1: Odpowiedź to C, ale nie rozumiem tego zadania. Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie
3 maj 00:20
Ajtek:
Przyrównaj po kolei poszczególne wzory do zera. Zobacz czy wyliczony x należy do podanego
przedziału. Jeżeli należy, to w tym przedziale ta funkcja ma miejsce zerowe. W każdym
przedziale ta funkcja może mieć miejsce zerowe. Np.:
x−5=0 i x≥5
x=5 i x≥5 jest to prawda. Zatem w podanym przedziale funkcja ma miejsce zerow. Sprawdź
pozostałe dwa przypadki.
3 maj 00:37
kiesz1: No i gitara
x = −2 więc należy do przedziału
oraz
x = 5 więc nie należy do przedziału
Dziękuję za pomoc
3 maj 00:49
Ajtek:
Powodzenia
3 maj 00:51