..
Mat: Czy to zadanie jest poprawne ?
Wykaż że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba n13−n jest podzielna przez 13
2 maj 23:57
Ajtek:
Co masz na myśli
2 maj 23:59
Mat: znaczy nie wiem jak to rozwiązać i prosilbym o pomoc
3 maj 00:01
zombi: a12−1 = 0 (mod 13) − MTM
3 maj 00:01
3 maj 00:02
Ajtek:
Wg mnie:
Wyciągnij n przed nawias, później ze wzorów skróconego mnożenia.
3 maj 00:02
bezendu: @zombi co to właściwie jest ten (mod)
3 maj 00:04
Mat: @ZOBMI czy wg ciebie da sie to rozwiązać jakoś sposobem licealnym ?
3 maj 00:05
zombi: Reszta z dzielenia przez jakąś liczbę, a to co zapisałem to kongruencja, czyli przykład, liczba
k jest podzielna przez 2 więc mozesz zapisac to jako
k = 0 (mod 2), czyli k przy dzieleniu przez 2 daje reszty 0.
Czytamy k przystaje do 0 modulo 2
3 maj 00:06
zombi: możesz próbować n
13−n = n(n
12−1) = n(n
6−1)(n
6+1) = n(n
3−1)(n
3+1)(n
2+1)(n
4−n
2+1)=
n(n−1)(n
2+n+1)(n+1)(n
2−n+1)(n
2+1)(n
4−n
2+1) i baw się
3 maj 00:10
fat: Czyli mało prawdopodobne ze może trafić się cos podobnego na maturze ?
3 maj 00:11
Ajtek:
Na podstawie raczej się nie trafi takie zadanko.
3 maj 00:14
kici: a na rozszerzeniu całkiem możliwe
3 maj 00:15
Ajtek:
To juz inna sprawa

.
3 maj 00:17
Michał: no na rozszerzonej maturze trafia sie dużo zadań róznych tego typu i sposób zombie'go jest
najbardziej "normalny" dla licealistów jednak to MTF znacznie ułatwia sprawe i w sumienie
wymaga żadnych skomplikowanych przekształceń. Tylko pytanie czy można go użyć na maturze,
skoro go nie ma w tablicach?
3 maj 09:26
Saizou : na maturze można używać zakresu całej wiedzy z matematyki (np. ze studiów), ważne żeby
rozwiązanie było
poprawne
3 maj 09:36
Michał: to by było fajne ale np taki przykład ze wzorem na środkową w trójkącie. Można go użyc bez
problemu nie uzasadniając tego wzoru? bo czesto zadanie które wymaga chwile liczenia ogranicza
sie wtedy do 2 linijek
3 maj 09:59
Dominik: wystarczy napisac "uzywam ogolnie znanego wzoru (latwo go wyprowadzic uzywajac twierdzenia
cosinusow):" i tu uzywasz wzoru.
3 maj 10:32