ciag geometryczny
nati: co mam dalej zrobić ?
mam zadanie liczby 3x+29, 3x, 3x−1 sa kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz
x
skorzystałam z warunku ciagu geometrycznego i mam ze 32x=(3x+29)3x−1
i co dalej ?
2 maj 22:08
Basia:
(3
x)
2 = 3
2x−1 +
29*3
x−1
| | 32x | | 2 | | 3x | |
(3x)2 = |
| + |
| * |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
t = 3
x
t>0
27t
2 = 9t
2 + 2t
18t
2 − 2t = 0
dokończ
2 maj 22:14
nati: t(18t−2)=0
t=0 sprzecznosc lub t=19
3x=3{−2}
x=−2
2 maj 22:21
nati: dziekuje
2 maj 22:22
Basia:
2 maj 22:37