Jednokładność
Chris: Dany jest okrąg o środku S = (3,−4) i promieniu r = 5. Okrąg ten przekształcono przez
jednokładność o środku O = (2,−1) i skali k = −3. Wyznacz równanie okręgu po tym
przekształceniu.
Proszę rozwiązanie i dokładne wyjaśnienie!
2 maj 22:07
xyz: Z wektorów:
OS' = k*OS
r2=|k|*r1
2 maj 22:14
Mila:

S = (3,−4) r=5
O = (2,−1) i skali k = −3.
OS'
→=(−3)*OS
→
OS
→=[3−2,−4−(−1)]=[1,−3]
OS'
→=(−3)*[1,−3]=[−3,9]
O=(2,−1)→[−3,9]→S'=(2−3,−1+9)=(−1,8)
r'=3*5=15
(x+1)
2+(y−8)
2=15
2⇔
(x+1)
2+(y−8)
2=225
2 maj 22:51