funkcja
Włodi: Witam, nie chodzi mi głownie o rozwiazanie tego zadania tylko o wyjasnienie tego zapisu.
Dlaczego sa jakby 3 wzory funkcji skoro jest to jedna funkcja
| | ⎧ | 2−1 dla x∈(−∞,−4⟩ | |
| f(x)= | ⎨ | 5x+10 dla x∈⟨−4,2) |
|
| | ⎩ | x+4 dla x∈⟨2,+∞) | |
2 maj 20:57
Mila:
Funkcja sklejana z trzech innych, w trzech przedziałach rozłącznych.
2 maj 20:59
konrad: chodzi o to, że ta funkcja na różnych przedziałach jest opisana różnymi wzorami
2 maj 21:00
Włodi:
2 maj 21:27
Włodi: narysowalem te 3 i dalej nie wiem dlaczego w odpowiedziach własciwym miejscem zerowym jest −2
2 maj 21:28
konrad: musisz zaznaczyć na tym co narysowałeś odpowiednie fragmenty wykresów na odpowiednich
przedziałach zgodnie ze wzorem funkcji
2 maj 21:36
Mila: Czy w pierwszym wzorze jest x2−1 ?
2 maj 21:40
Mila: 1) w przedziale (−∞,−4> rysuję wykres wg wzoru
y=x2−1
f(−4)=16−1=15
2) w przedziale (−4,2) wg wzoru
y=5x+10
f(−4)=5*(−4)+10=−10
f(−2)=5*(−2)+10=0
f(1)=5+10=15
3) dla x∊<2,∞) wg wzoru
y=x+4
niestey takie wielkości, że trudno zmieścic
Miejsca zerowe:
1) x2−1=0 i x≤−4
x=1∉D lub x=−1∉
2) 5x+10 =0 i x∊(−4,2)
5x=−10
x=−2∊ (−4,2)
=======
3) x+4=0 i x<2,∞)
x=−4∉<2,∞)
2 maj 21:57
Włodi: tak jest x2−1
2 maj 22:01
Włodi: oooo juz czaje co jest grane, dzieki bardzo za wytłumaczenie
2 maj 22:05
Mila:
2 maj 23:39