?
Licealista_Theosh: Fizyka− Kinematyka
Jednocześnie z dwu różnych punktów odległych od siebie o s=120 m ruszają naprzeciw siebie dwa
ciała. Jedno z nich, startuje z pkt. A, poruszając się ruchem jednostajnie przyspieszonym (v
0
| | m | |
= 0) drugie startujące z punktu B, porusza się ze stałą prędkością v=4 |
| . Po jaki czasie |
| | s | |
i w jakiej odległości od pkt. A spotkają się ciała, jeżeli wiadomo, że w chwili spotkania ich
prędkości były równe co do wartości. Z jakim przspieszeniem poruszało się ciało startujące z
punktu A.
| | 3v2 | | m | |
2) Odp. l= 40m a= |
| =0,2 |
|
|
| | 2s | | s2 | |
Jak wyprowadzić te wzory
2 maj 20:52
Technik:
Przyrównaj oba wzory
2 maj 20:55
Licealista_Theosh: na przyspieszenie i prędkość?
2 maj 20:55
Technik:
najpierw napisz mi wzór dla punkt A
2 maj 20:56
2 maj 20:56
Technik:
teraz wzór dla punktu B proszę
2 maj 20:57
Licealista_Theosh: | | 1 | |
s= |
| at 2 sorka, nie zobaczyłem twojego postu  |
| | 2 | |
2 maj 20:58
2 maj 20:59
Technik: Dobra teraz napisz jak wygląda wzór dla punkt B
2 maj 20:59
Licealista_Theosh: sorka v*t=s. Chciałem w pamięci ale nie wyszło.
2 maj 21:00
Licealista_Theosh: sorka, idę na kolację za 5 minut będę.
2 maj 21:00
Technik:
teraz przekształć ten wzór przerzucając vt na drugą stronę

musisz to zrobić bo żeby wyliczyć
potem czas
2 maj 21:02
Licealista_Theosh: jestem.
2 maj 21:06
Technik: przekształciłeś
2 maj 21:08
Licealista_Theosh: | | 1 | |
Jak mam przerzucić vt na drugą stronę? vt= |
| at2? |
| | 2 | |
2 maj 21:08
Technik: nie ten wzór ten drugi który napisałeś
s=vt
s−vt=0 na to 0 nie patrz

pokazałem Ci tylko obrazowo
2 maj 21:09
T.: podzielić
2 maj 21:09
Licealista_Theosh: ok rozumiem.
2 maj 21:10
Licealista_Theosh: @T. − Dzięki za dokładny opis tego co mam zrobić
2 maj 21:10
Technik:
czyli jak teraz przyrównasz te dwa wzory to co otrzymasz

(zapisz )
2 maj 21:11
2 maj 21:12
Technik: nie bardzo

masz przyrównać te dwa wzory nie wyprzedzaj
b=s−vt
jak mają się spotkać to musisz przyrównać tak samo masz z funkcją jak chcesz znaleść argumenty
dla których funkcje są równe
2 maj 21:14
Licealista_Theosh: Sorka. Moja szkoła ma na mnie delikatnie mówiąc wyalone i zamiast jechać ze mną na rozszerzeniu
| | 3 | |
i tłumaczyć to mamy książkę od fizy z obrazkami na |
| strony.
|
| | 4 | |
Wracając do zadanka
| at2 | |
| =s−vt teraz co z tego obliczyć? |
| 2 | |
2 maj 21:17
Technik:
paskudne a
2 Ci przeszkadza wypadało by coś zauważyć patrząc na treść zadania ( popatrz co jest
na pisane o prędkościach −może sam wpadniesz

)
a co w tym roku masz maturę
2 maj 21:18
Licealista_Theosh: Za dwa lata ( teraz jestem w pierwszej klasie). Zapewne będę musiał nadrabiać materiał w 2 i
dogonić w 3. Zapowiada się nieciekawie
2 maj 21:20
Licealista_Theosh: | | v | |
odnośnie a2 zamieniłbym na ( |
| )2 |
| | t | |
2 maj 21:21
Licealista_Theosh: skąd a2?
2 maj 21:23
Technik: a co pisze w zadaniu

przy spotkaniu ich prędkości były równe mówiłem popatrz na zadanie

w
fizyce wszystko czytamy z treści zadania
2 maj 21:23
Technik: fu tam powinno być t
2 dobrze że zauważyłeś
2 maj 21:23
Licealista_Theosh: Ja bym to zrobił tak :
2 maj 21:25
Technik:
i co z tego wyliczysz

dobra rozwiń swoją myśl zobaczymy gdzie się zatniesz
2 maj 21:26
Licealista_Theosh: yyy masz rację
| s | | 1 | |
| = |
| s czyli dono dna i metr mułu. |
| t | | 2 | |
2 maj 21:27
Technik:
jeszcze raz przeczytaj to co napisałem o spotkaniu skoro się spotkają to mają w momencie
spotkania równe prędkości to wynika z treści zadana
2 maj 21:30
Technik: poczekaj ja już chyba robiłem to zadani i widziałem je na internecie zaraz poszukam i dam Ci
linka
2 maj 21:34
Technik: http://zadane.pl/zadanie/2814615 zadanie z próbnej matury tylko nie wiem który rok jak poszukasz w arkuszach to będziesz
nawet miał za co masz punkty w tym zadaniu
2 maj 21:35
Licealista_Theosh: | | s | |
Nie mam pomysłu. v1= |
| v2=at v1=v2?
|
| | t | |
2 maj 21:37
Technik: o dokładnie tak jak napisałeś

tylko nie pisz V
1 bo nie dawaliśmy takich oznaczeń

rozwiązanie masz w linku
2 maj 21:38
Licealista_Theosh: Jaja sobie robisz to jest maturalne? Ja mam to zadanie w książce do liceum starszej ode mnie.
Lol
Sorka, nie widziałem twojego postu poraz kolejny raz.
2 maj 21:39
Technik:
Matura podstawowa−nie robię sobie jaj

może tylko dane są zmienione co to za książka podaj
autora i tytuł jak możesz
2 maj 21:41
Technik: Ja już muszę iść jak masz jakieś jeszcze nie jasności to napisz zajrzę jutro rano to wyjaśnię
(jak rozwiązanie nie było by jasne ) ale myślę że się bez problemu połapiesz
2 maj 21:44
Licealista_Theosh:
Krzysztof Chyla wydawnictwo "debiut" rok 96. 27 strona

mimo wszystko nie rozumiem jak facet
zamienił tam:
5−ta i 10−ta linijka.
2 maj 21:45
Licealista_Theosh: Ok. Nara.
2 maj 21:46
Technik:
masz dwa at2
napisałeś wyżej v=at czyli jedno t Ci się likwiduje masz vt (x*x=x2)
2 maj 21:50
Technik: masz t
2 tak powinno być

czyli t
2=t*t tak
2 maj 21:50
Technik: teraz jasne
2 maj 21:51
Licealista_Theosh: Poczytam jeszcze. Jak możesz to poleć mi jakieś zbiory zadań/ teorię do fizy, bo mam tylko tę
książkę.
2 maj 21:55
Technik: kojarzysz już skąd masz to
zobacz jeszcze raz at
2=a*t*t v=a*t w miejsce at podstawiam v i zostaje mi jedno t więc
mam
vt
Teorie od podstaw chcesz

zbiory maturalne czy do poćwiczenia w domu
2 maj 21:57
Licealista_Theosh: Potrzebuję obszernej teorii. Mam dwa zbiory zadań z 71 roku

Mają 700 stron i tam jest praca
pod kątem i takie inne ważne sprawy.
2 maj 22:03
Technik:
"Kurs fizyki " − Robert Resnick, David Holiday
http://fizyka.org/
Podręczniki z jakich ja korzystałem
''Fizyka i Astronomia cz 1,2,3'' Operon− Grzegorz F.Wojewoda, Piotr Walczak
Vademecum Fizyka−wydawnictwo Greg
Vademecum Fizyka−wydawnictwo Operon
2 maj 22:05
2 maj 22:10
Licealista_Theosh: ok.
2 maj 22:17
Licealista_Theosh: Pomyliłem się w wydawnictwie. Poprawna nazwa to "debit"
3 maj 00:21