matematykaszkolna.pl
? Licealista_Theosh: Fizyka− Kinematyka Jednocześnie z dwu różnych punktów odległych od siebie o s=120 m ruszają naprzeciw siebie dwa ciała. Jedno z nich, startuje z pkt. A, poruszając się ruchem jednostajnie przyspieszonym (v0
 m 
= 0) drugie startujące z punktu B, porusza się ze stałą prędkością v=4

. Po jaki czasie
 s 
i w jakiej odległości od pkt. A spotkają się ciała, jeżeli wiadomo, że w chwili spotkania ich prędkości były równe co do wartości. Z jakim przspieszeniem poruszało się ciało startujące z punktu A.
 2s 
1) Odp. t=

= 20s
 3v 
 3v2 m 
2) Odp. l= 40m a=

=0,2

2s s2 
Jak wyprowadzić te wzory
2 maj 20:52
Technik: Przyrównaj oba wzory emotka
2 maj 20:55
Licealista_Theosh: na przyspieszenie i prędkość?
2 maj 20:55
Technik: najpierw napisz mi wzór dla punkt A
2 maj 20:56
Licealista_Theosh:
 s 
a*t=

?
 t 
2 maj 20:56
Technik:
 at2 
A=

2 
teraz wzór dla punktu B proszę emotka
2 maj 20:57
Licealista_Theosh:
 1 
s=

at2 sorka, nie zobaczyłem twojego postu
 2 
2 maj 20:58
Licealista_Theosh:
t 

=s
v 
2 maj 20:59
Technik: Dobra teraz napisz jak wygląda wzór dla punkt B
2 maj 20:59
Licealista_Theosh: sorka v*t=s. Chciałem w pamięci ale nie wyszło.
2 maj 21:00
Licealista_Theosh: sorka, idę na kolację za 5 minut będę.
2 maj 21:00
Technik: teraz przekształć ten wzór przerzucając vt na drugą stronę emotka musisz to zrobić bo żeby wyliczyć potem czas
2 maj 21:02
Licealista_Theosh: jestem.
2 maj 21:06
Technik: przekształciłeś
2 maj 21:08
Licealista_Theosh:
 1 
Jak mam przerzucić vt na drugą stronę? vt=

at2?
 2 
2 maj 21:08
Technik: nie ten wzór ten drugi który napisałeś s=vt s−vt=0 na to 0 nie patrz emotka pokazałem Ci tylko obrazowo
2 maj 21:09
T.: podzielić
2 maj 21:09
Licealista_Theosh: ok rozumiem.
2 maj 21:10
Licealista_Theosh: @T. − Dzięki za dokładny opis tego co mam zrobić emotka
2 maj 21:10
Technik: czyli jak teraz przyrównasz te dwa wzory to co otrzymasz (zapisz )
2 maj 21:11
Licealista_Theosh:
 1 
s−vt=

at2−s?
 2 
2 maj 21:12
Technik: nie bardzo masz przyrównać te dwa wzory nie wyprzedzaj
 at2 
A=

2 
b=s−vt jak mają się spotkać to musisz przyrównać tak samo masz z funkcją jak chcesz znaleść argumenty dla których funkcje są równe emotka
2 maj 21:14
Licealista_Theosh: Sorka. Moja szkoła ma na mnie delikatnie mówiąc wyalone i zamiast jechać ze mną na rozszerzeniu
 3 
i tłumaczyć to mamy książkę od fizy z obrazkami na

strony.
 4 
Wracając do zadanka
at2 

=s−vt teraz co z tego obliczyć?
2 
2 maj 21:17
Technik: paskudne a2 Ci przeszkadza wypadało by coś zauważyć patrząc na treść zadania ( popatrz co jest na pisane o prędkościach −może sam wpadniesz emotka ) a co w tym roku masz maturę
2 maj 21:18
Licealista_Theosh: Za dwa lata ( teraz jestem w pierwszej klasie). Zapewne będę musiał nadrabiać materiał w 2 i dogonić w 3. Zapowiada się nieciekawie
2 maj 21:20
Licealista_Theosh:
 v 
odnośnie a2 zamieniłbym na (

)2
 t 
2 maj 21:21
Licealista_Theosh: skąd a2?
2 maj 21:23
Technik: a co pisze w zadaniu przy spotkaniu ich prędkości były równe mówiłem popatrz na zadanie emotka w fizyce wszystko czytamy z treści zadania
Technik: fu tam powinno być t2 dobrze że zauważyłeś emotka
Licealista_Theosh: Ja bym to zrobił tak :
s 1 v 

=

*

t2
t 2 t 
2 maj 21:25
Technik: i co z tego wyliczysz dobra rozwiń swoją myśl zobaczymy gdzie się zatniesz
2 maj 21:26
Licealista_Theosh: yyy masz rację emotka
s 1 

=

s czyli dono dna i metr mułu.
t 2 
2 maj 21:27
Technik: jeszcze raz przeczytaj to co napisałem o spotkaniu skoro się spotkają to mają w momencie spotkania równe prędkości to wynika z treści zadana
2 maj 21:30
Technik: poczekaj ja już chyba robiłem to zadani i widziałem je na internecie zaraz poszukam i dam Ci linka emotka
2 maj 21:34
Technik: http://zadane.pl/zadanie/2814615 zadanie z próbnej matury tylko nie wiem który rok jak poszukasz w arkuszach to będziesz nawet miał za co masz punkty w tym zadaniu emotka
2 maj 21:35
Licealista_Theosh:
 s 
Nie mam pomysłu. v1=

v2=at v1=v2?
 t 
2 maj 21:37
Technik: o dokładnie tak jak napisałeś emotka tylko nie pisz V1 bo nie dawaliśmy takich oznaczeń emotka rozwiązanie masz w linku emotka
2 maj 21:38
Licealista_Theosh: Jaja sobie robisz to jest maturalne? Ja mam to zadanie w książce do liceum starszej ode mnie. Lol Sorka, nie widziałem twojego postu poraz kolejny raz.
2 maj 21:39
Technik: Matura podstawowa−nie robię sobie jaj emotka może tylko dane są zmienione co to za książka podaj autora i tytuł jak możesz
2 maj 21:41
Technik: Ja już muszę iść jak masz jakieś jeszcze nie jasności to napisz zajrzę jutro rano to wyjaśnię (jak rozwiązanie nie było by jasne ) ale myślę że się bez problemu połapiesz
2 maj 21:44
Licealista_Theosh: Krzysztof Chyla wydawnictwo "debiut" rok 96. 27 strona emotka mimo wszystko nie rozumiem jak facet zamienił tam:
at2 vt 

na

.
2 2 
5−ta i 10−ta linijka.
2 maj 21:45
Licealista_Theosh: Ok. Nara.
2 maj 21:46
Technik: masz dwa at2 napisałeś wyżej v=at czyli jedno t Ci się likwiduje masz vt (x*x=x2)
2 maj 21:50
Technik: masz t2 tak powinno być emotka czyli t2=t*t tak
2 maj 21:50
Technik: teraz jasne
2 maj 21:51
Licealista_Theosh: Poczytam jeszcze. Jak możesz to poleć mi jakieś zbiory zadań/ teorię do fizy, bo mam tylko tę książkę.
2 maj 21:55
Technik: kojarzysz już skąd masz to zobacz jeszcze raz at2=a*t*t v=a*t w miejsce at podstawiam v i zostaje mi jedno t więc mam vt Teorie od podstaw chcesz zbiory maturalne czy do poćwiczenia w domu
2 maj 21:57
Licealista_Theosh: Potrzebuję obszernej teorii. Mam dwa zbiory zadań z 71 roku emotka Mają 700 stron i tam jest praca pod kątem i takie inne ważne sprawy.
2 maj 22:03
Technik: "Kurs fizyki " − Robert Resnick, David Holiday http://fizyka.org/ Podręczniki z jakich ja korzystałem ''Fizyka i Astronomia cz 1,2,3'' Operon− Grzegorz F.Wojewoda, Piotr Walczak Vademecum Fizyka−wydawnictwo Greg Vademecum Fizyka−wydawnictwo Operon
2 maj 22:05
Technik: http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/4000/podstawy-fizyki-t-15.html?gclid=CPCenqmOh7YCFURf3god5DkAXw jak masz pieniądze i czas to kup możesz też ściągnąć pdf sobie fajnie wytłumaczone zadania a co do zbiorów zbiorów zadań http://www.mif.pg.gda.pl/zz/zbior.html i przede wszystkim arkusze maturalne z podstawy i rozszerzenia jak możesz to powysyłaj mi jakieś zadania z tego zbioru na e−mail acsp1994@wp.pl Do zobaczenia emotka
2 maj 22:10
Licealista_Theosh: ok.
2 maj 22:17
Licealista_Theosh: Pomyliłem się w wydawnictwie. Poprawna nazwa to "debit"
3 maj 00:21