wilomian z parametrem
xyz: Wyznacz liczby a i b wiedząc, że liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3 −
5x2 + ax + b
Można 2 razy podzielić Hornerem i reszty przyrównać do 0?
2 maj 20:50
Kejt: a można
2 maj 20:51
xyz: To musiałem w obliczeniach sie pomylić, bo źle wyszło. Zaraz sprawdzę.
jest może jakiś inny sposób?
2 maj 20:52
zombi: Jest, na przykład z pochodnych
P(3)=P'(3)=0
2 maj 20:53
Kejt: a próbowałeś/aś po prostu podzielić przez (x−3)2?
to chyba można było jakoś układem równań..ale nie wiem czy mi się nie pokiełbasiło..
2 maj 20:53
Kipic: no właśnie chyba najprosciej poprostu wymnozyc (x−3)2(x+k) i jak sie wymnozy to przyrownac
2 maj 21:07
Mila: w(x)=(x−3)2(x−c)
(x3−5x2+ax+b): (x2−6x+9)=x+1
−(x3−6x2+9x)
===========
x2+x(a−9)+b
−(x2−6x+9 )
==================
(a−9+6)x+b−9 reszta
r(x)=(a−3)x+b=0
a−3=0 i b−9=0
a=3 i b=9
2 maj 21:17
xyz: Dzięki, Hornerem wszyło mi tak samo tylko na samym końcu przy obliczaniu b sie pomyliłem
2 maj 21:24
Mila: || sposób
Z wzorów Vieta
x1+x2+x3=−p ( p wsp. przy x2)
3+3+x3=5
x3=−1
w(x)=(x−3)2*(x+1)
(x2−6x+9)*(x+1)=x3−6x2+9x+x2−6x+9⇔
w(x)=x3−5x2+3x+9
a=3 i b=9
2 maj 21:32