Ciąg
Aga: Dany jest nieskończony ciąg arytmetyczny (an), w którym a4+a6=10. Zatem a1+a2=a3
Jak to udowodnić? Proszę o pomoc.
2 maj 20:34
Aga: Przepraszam za pomyłkę:
a4+a6=a10 zatem a1+a2=a3 to trzeba udowodnić
2 maj 20:43
Kamcio :): przekształcamy założenie:
a1+3r+a1+5r=a1+9r
a1+a1+r=a1+9r − 7r =a1+2r
a1+a2=a3
2 maj 20:46
Aga: Nie rozumiem tego drugiego równania
2 maj 20:49
Kamcio :): definicja ciągu arytmetycznego : an=a1+(n−1)r
2 maj 21:01
Aga: Nie rozumiem jak ten wzór ma się do tamtego równania
2 maj 21:03
xyz: W pierwszej linijce przekształcił założenie ze wzoru.
Druga to po prostu przeniesienie niepotrzebnych wyrazow na prawą tak aby po lewej została lewa
strona z tezy (a1 + a2 co się równa a1 + a1 + r)
2 maj 21:05
Aga: Teraz rozumiem, dziękuję bardzo
2 maj 21:11