dowod
POMOCY: | | 1 | |
Mam takie zadanie udowodnij ze ||e||=1 jezeli e= |
| ∼L , L to wektor , ∼ to iloczyn |
| | ||L|| | |
skalarny. || || norma
2 maj 20:26
Krzysiek: a co to za iloczyn skalarny jeżeli nie ma dwóch wektorów?
2 maj 20:29
POMOCY: takie wlasnie mam polecenie dodam jeszcze ze L jest wektorem w Rn. Mam udowodnic ze e jest
wektorem jednostkowaym czyli ||e||=1
2 maj 20:34
Krzysiek: jeżeli e=1/||L||*L
i * to zwykłe mnożenie skalara i wektora to przecież łatwo zauważyć,że ||e||=1
przecież:
||e||=1/||L||*||L||=1
2 maj 20:52