Oblicz granicę w punkcie 1 .Proszę o rozpisanie krok po kroku
Adam:
x→1
2 maj 20:21
Kejt: | | 0 | |
po podstawieniu x=1 mamy symbol nieoznaczony |
| , więc korzystam z de'l Hospitala: |
| | 0 | |
| | (x3+x−2)' | | 2x2+1 | | 2+1 | | 3 | |
lim |
| =lim |
| = |
| = |
| =3 |
| | (x2−x)' | | 2x−1 | | 2−1 | | 1 | |
ale wieki tego nie robiłam, więc mogę się mylić.
2 maj 20:24
Mila:
Kejt ,błąd w pochodnej: (x
3+x−2)'=3x
2+1
Można tak, bez pochodnej
x
2−x=x(x−1)
w(x)=x
3+x−2
w(1)=1+1−2=0
Schemat Hornera
1 0 1 −2 x=1
1 1 2 0
x
3+x−2=(x−1)(x
2+x+2)
| | (x−1)(x2+x+2) | | x2+x+2 | |
limx→1 |
| =limx→1 |
| =4 |
| | x(x−1) | | x | |
2 maj 20:34
Adam: Proszę obliczyć
Lim x3+2x2+5
x→2
3 maj 12:00
Mila:
lim x→2(x3+2x2+5)=(23+2*22+5) =21
3 maj 18:23
Adam: w mianowniku jest 1 do n kwadrat
| | 1n | |
Proszę obliczyć granicę Lim |
| |
| | 1n2 | |
n→∞
3 maj 19:55
Mila:
| | n−1 | |
lim{n→} |
| =lim{n→∞}n=∞ |
| | n−2 | |
3 maj 20:26
Adam: Do poprzedniego zadania −granica ciągów.
3 maj 21:10
Adam: Podać takie dwa ciągi które mają lim
n→∞ a
n=0 i lim
n→∞b
n=0 i których
| | an | |
limn→∞ |
| =nie istnieje |
| | bn | |
3 maj 21:30