wyznacz zbior wartosci funkcji f(x) = u{1}{2sin^2x+1}
Domislaw: wyznacz zbior wartosci funkcji f(x) = 12sin2x+1
2 maj 19:53
Domislaw: wlasnie udalo mi sie zrobic to sposobem wyznaczajac najwiekszego i najmniejszego 2sin2x czyli
od 0 do 2 i podstawic, jak jeszcze mozna to zrobic?
2 maj 20:08
Mila: Dobrze.
| | −1 | |
Możesz rozwiązać warunek: |
| =w, gdzie w to wartość funkcji f(x) |
| | 2sin2+1 | |
| | −1−w | |
po przekształceniach otrzymasz sin2x= |
| , i w≠0⇔ |
| | 2w | |
Teraz rozwiązujesz warunekk
Twój sposób tutaj lepszy.
2 maj 20:44