Ciągi
gto.ferrari.599: Oblicz sumę wszystkich liczb parzystych od 1010 do 2010. Nie wiem jak to ugryźć... Pomysły?
2 maj 19:49
konrad: a1=1010
an=2010
r=2
2 maj 19:56
konrad: ciąg arytmetyczny
2 maj 19:56
Maturzysta: an = a1 +( n −1) r
2 maj 19:58
gto.ferrari.599: Chodzi o sumę wszystkich liczb parzystych ciągu a nie n−ty wyraz ciągu
2 maj 20:27
Eta:
| | 2010−1010 | |
a1=1010, an= 2010 r=2 n= |
| +1= .... |
| | 2 | |
| | 1010+2010 | |
Sn= |
| *n=........... |
| | 2 | |
i po bólu
2 maj 20:37
gto.ferrari.599: Dzięki! Wychodzi 9895500
2 maj 20:42
gto.ferrari.599: Sorry nie to zadanie... Prawidłowy wynik to 756510
2 maj 20:43