ciągi
joozek: jeżeli ciąg geometryczny spełnia warunek: an+2 = 4an+1−4an dla n≥1, to an+3 =
12an+1−16an dla n≥1
2 maj 18:34
Basia: jesteś pewny, że dobrze przepisałeś ?
bo mi się nie zgadza, ale może się pomyliłam
2 maj 19:01
joozek: no mi sie też nie zgadza. Wyliczyłam q = −2 i podstawiłem do drugiego warunku i na samym końcu
wychodzi 4 = 20 wrrrr
2 maj 19:43
Basia:
1. a1=0 oczywiste bo an+3=an+1=an=0
2. q=0
mamy a3 = 4a2−4a1
0 = 4*0 − 4a1
4a1 = 0
a1 = 0 i jak w (1)
3. a1≠0 i q≠0
z założenia mamy
a3 = 4a2−4a1
a1*q2 = 4a1*q−4a1 / :a1
q2 = 4q − 4
q2 − 4q + 4=0
(q−2)2=0
q=2
dla q=2
12an+1 − 16an = 12*a1*2n − 16a1*2n−1 =
4*3*a1*2n − 2*8*a1*2n−1 =
3a1*2n+2 − 2*a1*2n+2 =
a1*2n+2(3−2) = a1*2n+2 = an+3
c.b.d.o.
2 maj 19:46
joozek: aaa q = 2 to teraz się zgadza
dzięki
2 maj 19:49