ciągi
tomez: suma trzech początkowych wyrazów o wzorze ogólnym an = (n−1)2 jest równa? gdy obliczam ze wzoru
na S wychodzi 6 , gdy zwyczajnie dodaje do siebie a1 a2 i a3 wychodzi 5
2 maj 18:17
Kejt:
a1=0
a2=2
a3=4
2+4=6
2 maj 18:20
tomez: ale dlaczego nie moge obliczyć ze wzoru S = a1+a2/2 *n
2 maj 18:22
Basia:
to ma być jak sądzę an = (n−1)2
ale jaki wzór na S ?
takowy nie istnieje
przecież ten ciąg nie jest ani arytmetyczny, ani geometryczny
2 maj 18:23
Kejt:
| | a1+a3 | | 0+4 | | 4 | |
S3= |
| *3= |
| *3= |
| *3=2*3=6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a kto Ci broni?
2 maj 18:24
Krzysiu: możesz
(a1 +an)/2 *n = (0+4)/2 * 3=6
2 maj 18:24
tomez: chyba Basia ma racje bo to w sumie ani ciąg geo ani arytm.
a w odpowiedziach są obie liczby i prawdziwa jest 5. także już rozumiem
2 maj 18:28
tomez: noi a2 = 1
2 maj 18:31
Kejt: ja liczyłam to dla (n−1)*2
powinniście więcej uwagi poświęcać samemu poprawnemu przepisaniu zadania..
2 maj 18:33
tomez: no to sory, faktycznie mój błąd że nie dałem potęgi

efekt przyzwyczajenia
2 maj 18:34