rt
sinus: Dany jest wykres funkcji kwadratowej f (x) = x2 oraz punkt A = (3;0). Znajdz punkt na
wykresie funkcji f leżacy najbliżejej punktu A.
2 maj 18:17
Tadeusz:
Najbliżej leżący jest punkt B (xB; xB2)
Wyznacz |AB| i poszukaj min
2 maj 18:28
Tomek:
B=(x, x2)
|AB|− minimum
|AB|=√(x−3)2+x4
2 maj 18:30
Basia:
P(x;x2)
|AP| = √(x−3)2 + (x2−0)2
czyli masz znaleźć minimum funkcji
g(x) = √(x−3)2 + x4
ale wystarczy jeżeli znajdziesz minimum jej kwadratu czyli funkcji
h(x) = x4 + x2 − 6x + 9 x∊R
czyli pochodna i tak dalej
h'(x) = 4x3 + 2x − 6 = 2(2x3+x−3)
pierwszy pierwiastek łatwo znaleźć x1=1
dalej powinieneś sobie poradzić
2 maj 18:31
sinus: a bez pochodnych można to zadanie jakoś obejść?
2 maj 18:33
sinus: czy pochodne sa w zakresie matury poziom roz?
2 maj 18:34
sinus: ?
2 maj 18:51
Tomek: pochodnych nie ma na maturze...
2 maj 18:53
sinus: a bez pochodnych można to zadanie jakoś obejść?
2 maj 19:47
Basia: może można, ale jakoś nie mam pomysłu
skąd masz to zadanie; może to stary zbiór zadań z czasów gdy pochodne i badanie przebiegu
zmienności funkcji były w programie ?
2 maj 19:49
xyz: A nie wystarczy przy funkcji h(x) zrobić podstawienie x2=t i szukac minimum?
2 maj 19:50
sinus: jakiś pdf z logiem cke z przykładowymi zadaniami do matury z zeszłego roku
2 maj 21:04
Basia:
xyz a co zrobisz z 6x ?
sinus możesz dać link ?
2 maj 21:07
xyz: Nie zauważyłem tego 6x...
2 maj 21:08
2 maj 21:15
Mila: Witaj, Basiu, też jestem ciekawa . Napisz gdy odczytasz.
2 maj 21:27
sinus: jak byś umiała wytłumaczyć mi ten drugi sposób rozwiazania bo nie wiem dlaczego ta prosta
prostopadła ma wspołczynnik kierównowy 2a ja myslałem na tym cały czas czy nie lepiej
poprowadzic prostą o równaniu y=x no i również nie mam pojecia dlaczego prosta AB ma taki
dziwny wspołczynnik kierunkowy skad sie on wzioł?
2 maj 21:27
Basia: zalecam przeczytanie
1. rozwiązania (zastosowano pochodne)
2. wstępu
" W Dodatku znajduje się 40 propozycji zadań ilustrujących typy zadań, jakie mogą pojawić
się na egzaminie maturalnym na poziomie rozszerzonym od 2015 roku."
Pochodne wracają, dla tych, którzy są teraz w pierwszej klasie.
A za link dziękuję. Przyda mi się ten pdf
2 maj 21:28
Basia:
II sposób
to też z wiedzy o pochodnych
współczynnik kierunkowy stycznej do krzywej w p−cie P(x0,y0) = f'(x0)
P(a;a2)
f(x) = x2
f'(x) = 2x
w p−cie P mamy f'(a) = 2a
2 maj 21:31
sinus: teraz na to zwróciłem uwage
2 maj 21:33
sinus: cały dzien dziś na te zadania straciłem a i tak wszystkich nie zrobiłem
2 maj 21:37
Basia: no bo nie miałeś w programie ani granic, ani pochodnych, ani paru innych rzeczy
zajrzyj do poprzedniego takiego dokumentu CKE
był opracowany na lata 2012−2014
może jeszcze jest na ich stronach
2 maj 21:51
dmin:

rollo♥
28 kwi 18:45