ciąg geometryczny
kreska: liczby 18 i 2 są odpowiednio pierwszym i trzecim wyrazem ciągu geometrycznego malejącego. drugi
wyraz jest równy ?
powinno wyjść 6 ale w takim razie dlaczego nie może być −6 skoro x
2 = 36 czyli x = 6 lub x= −6
2 maj 18:05
konrad: bo ciąg ma być malejący
2 maj 18:07
Kejt: Dlatego, że jest to ciąg malejący. Bez tej informacji Twoje rozumowanie jest poprawne, ale
jeśli a2=−6 to mamy ciąg niemonotoniczny..
2 maj 18:07
konrad: a dla −6 byłby nijaki
2 maj 18:07
kreska: no w sumie to racja

zmyliło mnie to q
2 maj 18:15