Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
wajdzik: Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
| | n(n+1)(n+2) | |
1*2+2*3+3*4+...+n(n+1)= |
| |
| | 3 | |
L=2 P=2 L=P
Próbowałem dojść metodą podstawiając za n=k, później k=k+1 ale nie doszedłem wtedy do prawej
strony. Później poszedłem do wzoru z sumy. Nadal nic. Mógłby ktoś dać jakąś wskazówkę?
2 maj 18:04
zombi: ∑n(n+1) = ∑n2 + ∑n
Znasz wzorki na
∑n2
i
∑n
?
2 maj 18:12
wajdzik: Niestety nie. Nie braliśmy tego.
2 maj 18:16
zombi: No to indukcja
n=k
| | n(n+1)(n+2) | |
1*2 + .. + n(n+1) = |
| |
| | 3 | |
n=k+1
| | (n+1)(n+2)(n+3) | |
1*2 ... + n(n+1) + (n+2)(n+1) = |
| |
| | 3 | |
| | n(n+1)(n+2) | |
L= 1*2 ... + n(n+1) + (n+2)(n+1) = |
| + (n+2)(n+1) = |
| | 3 | |
| | n(n+1)(n+2)+3(n+2)(n+1) | | (n+1)(n+2)(n+3) | |
|
| = |
| = p |
| | 3 | | 3 | |
2 maj 18:20
Janek191:
Metoda indukcji matematycznej
I krok
n = 1
ok
II krok
Zakładam prawdziwość wzoru dla n :
| | n*( n + 1)*( n + 2) | |
1*2 + 2*3 + 3*4 + ... + n*( n + 1) = |
| |
| | 3 | |
Mam wykazać jego prawdziwość dla n + 1
Mamy
1*2 + 2*3 + 3*4 + ... + n*( n + 1) + ( n + 1)*( n + 2) = na mocy założenia indukcyjnego
| | n*( n + 1)*( n + 2) | | ( n + 1)*( n + 2)* 3 | |
= |
| + |
| = |
| | 3 | | 3 | |
| | (n + 1)*( n + 2) | | ( n + 1)*( n+ 2)*( n + 3) | |
= |
| * [ n + 3] = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Z prawdziwości wzoru dla n wynika jego prawdziwość dla n + 1, więc wzór jest
prawdziwy dla dowolnej liczby naturalnej n.
ckd.
2 maj 18:35
wajdzik: Dzięki chłopaki!
3 maj 10:26