Tabela przedstawia dane dotyczące wieku kobiet i mężczyzn
Domislaw: Tabela przedstawia dane dotyczące wieku kobiet i mężczyzn pracujących w małej firmie
zatrudniającej 7 osób: Kobiety ; Mężczyźni Liczba osób 3 ; 4 średni wiek 26 ; 33 Odchylenie
standardowe 1,4 ; 4,6 Wyznacz średni wiek i średnie odchylenie standardowe liczone dla
wszystkich osób pracujących w tej firmie. Wynik podaj z dokładnością do jednego miejsca po
przecinku
moglby ktos wytlumaczyc czym wlasciewie jest odchylenie standardowe i jak to policzyc?
2 maj 18:01
Basia:
m
1,m
2,m
3,m
4 wiek mężczyzn
k
1,k
2,k
3 wiek kobiet
m
1+m
2+m
3+m
4 = 132
k
1+k
2+k
3 = 78
| | k1+k2+k3+m1+m−2+m3+m4 | | 132+78 | | 210 | |
średnia ogółem = |
| = |
| = |
| = 30 |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| (m1−33)2+(m2−33)2+(m3−33)2+(m4−33)2 | |
| = (4,6)2 |
| 4 | |
[(m
1−30)−3]
2+[(m
2−30)−3]
2+[(m
3−30)−3]
2+[(m
4−30)−3]
2 = 4*(4,6)
2
(m
1−30)
2 − 6(m
1−30)+9 + (m
2−30)
2−6(m
2−30)+9+ (m
3−30)
2−6(m
3−30)+9+
+ (m
4−30)
2−6(m
4−30)+9 = 4*(4,6)
2
(m
1−30)
2+(m
2−30)
2+(m
3−30)
2+(m
4−30)
2 =
4*(4,6)
2 + 6(m
1+m+2+m+3+m
4) − 4*6*30 − 4*9 =
4*(4,6)
2 + 6*132 − 24*30 − 4*9
to trzeba wyliczyć
tak samo policzyć sumę (k
1−30)
2+(k
2−30)
2+(k
3−30)
2
(k
1−26)
2+(k
2−26)
2+(k
3−26)
2 = 3*(1,4)
2
[(k
1−30)+4]
2+[(k
2−30)+4]
2+[(k
3−30)+4]
2 = 3*(1,4)
2
dodać; podzielić przez 7; wyciągnąć pierwistek
2 maj 18:20