Ciągi
gto.ferrari.599: W ciągu arytmetycznym (an) dane są wyrazy a100=44 oraz a1000=−44. Czy wyraz a2 jest
większy od 50?
2 maj 17:32
Basia:
skoro to jest ciąg arytmetyczny i a100 > a1000 to jest to ciąg malejący
a w takim razie a2 > a50
można to oczywiście wyliczyć, ale jeżeli tylko tak brzmi pytanie to zasadniczo nie trzeba
2 maj 17:42
Kejt: pytanie czy chodziło o:
a2>a50 czy a2>50
2 maj 17:43
Basia:
pewnie od 50 (zdecydowanie źle dzisiaj widzę, to nie pierwszy raz);
w takim razie trzeba liczyć;
2 maj 17:45
gto.ferrari.599: Policzyłem i wychodzi ok a
2=53,603... Ale na taki pomysł nie wpadłem a
2>a
50... Dzięki teraz
będę na to zwracał na to uwagę
2 maj 17:45
gto.ferrari.599: Chodzi o to co Kejt zaapilkował a2>50
2 maj 17:48
Kejt: jestem dziewczyną..
2 maj 17:49
gto.ferrari.599: Sorki "zaaplikowała"
2 maj 17:55
Basia:
Kejt słusznie zauważyła, że źle przeczytałam
tam jest napisane: zbadaj czy a2>50
a ja przeczytałam: zbadaj czy a2 > a50
to nie jest to samo
2 maj 17:57