Zaciąłem się w pewnym momencie zadania, nie wiem co dalej.
kyuubi: Dla jakich wartości parametru a nie ax2 − (a−3)x +1 =0 ma dwa pierwiastki różnych znaków?
Δ>0
x1 + x2 <0
− b2a <0
a2 −10a +9>0
a1= 1 a2= 9 −> a∊(−∞;1)u(9;∞)
a−3a <0 −> a<3
a∊ (−∞; 1).
Czy do tego momentu jest dobrze? Jeżeli tak, to co dalej?
2 maj 17:15
konrad: drugi warunek to x1x2<0
2 maj 17:18
Jolanta : x1*x2<0
2 maj 17:18
kyuubi: Czyli 1a<0 ?
2 maj 17:26
kyuubi: odświeżam
3 maj 15:40
jikA:
A gdzie warunek że a ≠ 0? Na maturze już by punkty ucieli za brak założenia.
3 maj 15:43
kyuubi: w takim razie rozwiązaniem jest a∊ (−∞; 0).
3 maj 15:50
kyuubi: ?
3 maj 15:50
Aga1.: Równanie kwadratowe ma dwa pierwiastki różnych znaków( jeden dodatni , a drugi ujemny), gdy
1) a≠0
2) Δ>0
3) x1*x2<0
i tyle.
Do dzieła.
3 maj 15:52