trygonometria
leti: Wyznacz liczbę dodatnich rozwiązań równania 1 − |x−4| = 2sinm w zależności od parametru m.
Wiem, że juz sie pojawiało, ale nie rozumiem rozwiązań, które znalazłem, prosze o pomoc.
2 maj 17:12
Basia:
obustronnie *(−1) i masz
|x−4| − 1 = −2sinm
f(x) = |x−4| −1 przyjmuje wartości z przedziału <−1;+∞)
(narysuj sobie wykres)
zatem:
dla −2sinm < −1 nie ma rozwiązania
dla −2sinm = −1 jest jedno rozwiązanie
dla −2sinm > −1 są dwa rozwiązania
i trzeba to rozwiązać
2 maj 17:23
leti: ok, dzieki, juz rozumiem
2 maj 18:01