.
mała_1: Przykładem równania prostej prostopadłej do prostej o równaniu −x+2y−3=0 jest
powinna wyjsc odpowiedź y =−2x+7
a mi wychodzi y=−1/2.....
2 maj 17:11
konrad: coś źle przekształcasz
2 maj 17:16
konrad: albo zapominasz, że proste są prostopadłe gdy a*a1=−1
2 maj 17:17
mała_1: 2y=x+3=0 /2
y=2x+3/2=0
2 maj 17:19
mała_1: czy to jes dobrze
2 maj 17:19
konrad: a czemu 2x
2 maj 17:20
mała_1: bo podzieliłam przez 2
2 maj 17:21
Domislaw: rownania prostych prostopadlych do siebie musza spelniac taki warunek ze:
wspolczynnik kieronkowy a
obrazujac y = ax + b
musi byc odwrotny i przeczywny
czyli rowania
y = ax + b
y = −1ax + b
sa prostopadle do siebie
2 maj 17:21
Domislaw: oczywiscie wspolczynniki b nie maja znaczenia, moga byc rozne od siebie
2 maj 17:22
konrad: @mała1
właśnie, podzieliłaś, nie pomnożyłaś więc nie będzie 2x
2 maj 17:23
mała_1: bo tak do tego zadania mam takie odpowiedzi
A y=1/2x+3 B y=−2x+7 C y=−1/2x−3
mi wychodzi odp C a w odpowiedziach jest B
2 maj 17:24
konrad: no i będzie B
2 maj 17:25
mała_1: niech mi ktos to rozwiąże bo nie widzę jaki błąd robie
2 maj 17:29
konrad: geez...
ile to jest x podzielić przez 2

2 maj 17:30
pigor: ...

kurcze tyle pisania (straty czasu) , aby zauważyć, że nie umiesz dzielić w poście z
godz. 17.19, bo
2y=x+3 ⇔ 2y=1x+3 /:2 ⇔ y=
12x+
32 . ...
2 maj 17:41