Jeżeli a jest liczbą różną od zera, to suma liczby a i odwrotności jej kwadratu
kamczatka: Jeżeli a jest liczbą różną od zera, to suma liczby a i odwrotności jej kwadratu jest równa:
Wiem że wyjdzie:
| a3+1 | |
| ale jak to zostało obliczone ? |
| a2 | |
2 maj 17:06
2 maj 17:19
Bogdan:
| | 1 | | a3 | | 1 | |
a + |
| = |
| + |
| = ... |
| | a2 | | a2 | | a2 | |
2 maj 17:20
kamczatka: a2:a jest to a3 ?
2 maj 17:23
konrad: a2*a to jest a3
2 maj 17:26
kamczatka: bo zawsze dzieliłem mianownik przez licznik jak sprowadzałem do wspólnego mianownika.
2 maj 17:27
kamczatka: to kiedy mnożyć a kiedy dzielić czy to bez róznicy ?
2 maj 17:30
konrad: nie rozumiem, czego nie rozumiesz?
2 maj 17:30
kamczatka: bo jeśli np jest
| 1 | | 1 | |
| + |
| to sprowadzam do wspólnego mianownika czyli 4 |
| 2 | | 4 | |
i tutaj np jak sprowadziłem do 4 to 4 dzielę przez 2 i mnożę razy 1 i wychodzi 2 w pierwszym
ułamku a czemu tutaj wyżej od razu a
2 się mnoży przez a ?
2 maj 17:35
konrad: "i tutaj np jak sprowadziłem do 4 to 4 dzielę przez 2 i mnożę razy 1 i wychodzi 2 w pierwszym
ułamku a czemu tutaj wyżej od razu a2 się mnoży przez a ?"
nie ma pojęcia o co Ci chodzi
napisz dokładnie którego punktu rozwiązania tego zadania nie rozumiesz
2 maj 17:37
kamczatka: dlaczego jest a
3 w mianowniku tutaj:
2 maj 17:44
kamczatka: w liczniku znaczy się
2 maj 17:44
konrad: | | 1 | |
Mamy a i |
| . Żeby sprowadzić te dwa ułamki do wspólnego mianownika, najłatwiej pierwszy |
| | a2 | |
sprowadzić do mianownika a
2. Żeby to zrobić trzeba pomnożyć licznik i mianownik przez a
2.
| | a | | a | | a2 | | a3 | |
a= |
| to jest chyba oczywiste. Więc |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | 1 | | a2 | | a2 | |
2 maj 17:48
pigor: ..., otóż jeśli a − dana liczba ,
| | 1 | |
to a2 − jej kwadrat, , zaś |
| − odwrotność jej kwadratu, zatem twoja suma to : |
| | a2 | |
| | 1 | | a | | 1 | | a*a2 | | 1 | | a3+1 | |
a+ |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| . ...  |
| | a2 | | 1 | | a2 | | 1*a2 | | a2 | | a2 | |
2 maj 17:50
kamczatka: ja to zawsze robiłem tak że mianownik dzielę przez wspólny mianownik i mnożę przez licznik ale
w tym przypadku tak nie można.
2 maj 17:50
Justyna: Sumą liczby a≠0 i liczby do niej odwrotnej jest liczba ?
24 lis 17:00
kamczatka: pierwszy post konrada
24 lis 17:09