Matura
Ania_601: Hej

. Piszę tu do wszystkich tegorocznych maturzystów

Jak idą przygotowania do matury? i
jaką politechniczną szkołę polecacie? Wiadomo że PW jest najlepszy, ale na dobry kierunek do
tej szkoły to się nie dostanę..
2 maj 16:44
Technik: według innego rankingu najlepszą uczenią techniczną jest pwr ja osobiście polecam WAT

sam
mam zamiar się tam wybrać ale zobaczymy co z tego wyjdzie
2 maj 16:47
Ania_601: a wojskowy WAT czy cywilny?

ale ja też jednak bym wolała Warszawe od Wrocławia
2 maj 16:52
Technik: cywilne
2 maj 16:53
Ania_601: a to być może się spotkamy, bo tam też na pewno będę składała papiery. Myślę, ze to też fajna
szkoła, na pewno nie jest tam ciężko się utrzymać, ani też dostać
2 maj 16:55
Technik: nie wiem na jaki wydział się wybierasz

Wydział Nowych Technologii i Chemii Wojskowej
2 maj 17:00
Ania_601: no więc najfajniejszy jest Wydział Elektroniki i tam telekomunkacja i elektronika

mysle że
spoko kierunek i ogólnie Warszawka fajnie chociaż Wat leży obrzezasz

no więc jak Ty
idziesz na chemie to się w jednej grupie nie zobaczymy

a jak przygotowania do matury ?
2 maj 17:06
Technik: Nie idę na chemię tylko fizykę techniczną

teraz już nic nie robię odpoczywam a Ty?
2 maj 17:08
Ania_601: a skoro tak to też fajny kierunek

a ja nie dam rady nic nie robić, bo czuje, że jeszcze nie
jestem gotowa

ale teraz to tylko z polaka czytam sobie o lekturach bo wcześniej to nic nie
robiłam w tym kierunku bo polski do niczego mi nie jest potrzebny, ale fajnie byłoby jakośc
lepiej zdać, na wat też to punktuje
2 maj 17:13
Technik: ja czytałem wszystkie lektury więc streszczenia nie są mi potrzebne
2 maj 17:16
Ania_601: aa no to ładnie, ładnie. ^^ mnie niestety niektóre nie ciekawiły. A skąd jesteś?
2 maj 17:18
Technik: Tajemnica
2 maj 17:19
Ania_601: dlaczego? a nóż mieszkasz gdzieś za rogiem
2 maj 17:23
Technik: To powiedz gdzie Ty mieszkasz
2 maj 17:25
Ania_601: hahah nie
2 maj 17:31
Ania_601: nie powiem*
2 maj 17:32
Kejt: i znowu o tej maturze..przestalibyście w końcu, bo mam wyrzuty sumienia, że przy matmie nie
siedzę..
2 maj 17:45
Technik: @Kejt ja nie zacząłem
2 maj 17:52
Kejt: Dzięki..trochę mi lepiej
2 maj 17:54
Licealista_Theosh: @Techniku pomożesz mi wyprowadzić wzór z fizyki?
2 maj 17:56
Use: masakra tez sie polskiego troche obawiam , lektur nie czytalem zadnej ale ogarniam sterszczenia
wlasnie teraz zaczalem

i ciezko bedzie napisyc wypracowanie jak sie 4 lata nic nie pisalo
ale co zrobic

mature trzeba sprobowac zdac , tylko polski oge oblac reszta formalnosc
2 maj 17:59
Use: w ogóle to ta matura z polskiego to jest jakies nieporozumienie, mysle ze na tym etapie jak juz
czlowiek na ponad 18 lat to powinien decydowac sam czego chce sie uczyc i w jakim kierunku
rozwijac a nie tracic czas na rozkminy z cyklu " co autor mial na mysli pisząc potop " zal..
2 maj 18:01
Kejt: z jednej strony się z tym zgodzę..ale.. jak potem wyczytuję co ludzie piszą, to żałuję, że ją
tak łatwo zdać
2 maj 18:02
Ania_601: Alw @Technik pewnie nie zaczął bo regularnie się uczył ^^.
2 maj 18:02
Kejt: ja też się sporo uczyłam.. od pierwszej liceum pomagam w zadaniach na forum..ale..jest parę
rzeczy, których nie znoszę..i są moją piętą achillesową.
2 maj 18:04
Patryk: a można przynieść linijkę i swój kalkulator (wiadomo prosty) na maturę z matematyki PP o i PR ?
2 maj 18:08
Kejt: nawet trzeba..
i cyrkiel.
2 maj 18:09
Patryk: naprawdę trzeba ?
2 maj 18:10
Ania_601: aż no polski trzeba zdać, nie musi być dobrze, ale ja też mało pisałam i się mecze przy pisaniu
takiego wpracowania, za to matura z matmy to przyjemnosc

a to co jest Twoją piętą, bo ja
nie lubię prawdopodobieństwa i stereometrii..
2 maj 18:11
Kejt: wolę wziąć i nie użyć, niż nie wziąć i potem się na siebie wkurzać

będziesz musiał coś narysować..i kicha.
2 maj 18:11
Patryk: aha,bo myślałem ,ze jest jakiś przymus czy coś, dzięki za info
2 maj 18:12
Kejt: też prawdopodobieństwo..do tego jeszcze kombinatoryka i trochę planimetrii..
nadal nie powtórzyłam dowodów geometrycznych..
2 maj 18:12
Kejt: Patryk..przecież nawet przychodzić nie musisz...to Twoja dobra wola
2 maj 18:13
Ania_601: @Patryk czy Ty na pewno piszesz mature z matmy rozszerzonej bo bystrością nie grzeszysz

ale
sorki nie znam Cie wiec nie powinnam oceniać
2 maj 18:14
Use: Kejt ale umiejętnośc formułowania myśli to nie jest strzelanie w klucz tak jak na maturze z
polskiego, nieraz mi się zdarzyło że jak czytałem czyjeś ( żałosne wypracowanie , przynajmiej
jeśli chodzi o formułowanie zdań i ogólnie błedy logiczne , zdania po prostu już dziwnie
brzmiące i tak osoby takie za wyłapanie jakichs dupereli czyli bohater taki siaki owaki ,
dostawali lepsze oceny niz np prace ktore brzmialy zdecydowanie lepiej ) Pod tym wzgledem
matura z polaka to BZDURA i tyle, nie sprawdza w zasadzie niczego ... I wkurwia mnie tez to,
że narzuca się sposob interpretowania dzieła ( bo taka epoka, takie nurty itd, o tym pisali ,
takie były czasy ) wg mnie to jeden wielki BULSHITT kolesie pisali bo co mieli niby robić

pisali sobie ksiazki taki np Krasinski czy Mickiewicz bo po prostu to robili a dopisywanie do
tego jakiejs filozofi typu " nie boska komedia jest to ble ble ble " oczywiscie wychwalanie ,
doszukiwanie sie w tym dzielach roznych kontekstow to troche mnie przeraża . moim zdaniem nie
ujmujac artystom talentu to byłoby za wiele żeby aż tak myśleć nad dziełem po prostu pisali
cos a teraz sie wymysla do tego całe tło . Takie moje zdanie < i tak wracajac taki krasinski
pisząc nie boską miał dopiero 20 lat wiec co on sobie tam mogl nivby wymyslic za teorie >
2 maj 18:15
Patryk: jak nie pisze, jak pisze w mordę jeża
2 maj 18:16
Use: ^^ pisac każdy może
2 maj 18:17
Kejt: a podobno nie piszesz wypracowań..
2 maj 18:18
Technik: @Licealista Theos a co teraz przerabiasz?
2 maj 18:19
Use: rozumiem że ktoś może stwierdzić że polski to banał i jak mozna go nie zdać ale jak sobie
przeglądam arkusze z poprzednich lat i widze ten kawałek tekstu i najlepsze jak przeczytam
TEMAT to już mnie telepie że musze takie pierdoły pisać , po prostu jestem takim człowiekiem
że strasznie nie lubie takich bezsensownych rzeczy robić ... Najgorsze jest to, że mam też
pewien kompleks z matmy bo jak dla mnie cos jest OCZYWISTE to tego nie pisze bo myśle
logicznie a na polskim najwiekszą pierdołe trzeba napisać żeby mieć pkt i to jest straszne

!
2 maj 18:21
Technik: @Patryk nie wiem jak Ty ale ja biorę rozbudowany kalkulator co rok maturzyści mają i jest ok

@Ania tak uczyłem się regularnie i mam nadzieję na dobry wynik ale i tak najbardziej zależy mi
na angielskim i fizyce
2 maj 18:22
Kejt: tak..z tego powodu również cierpię..Najchętniej jako umysł ścisły bym im to wypunktowała po
prostu..od myślników..
2 maj 18:22
Use: Kejt, jakby były jakieś bardziej normalne wypracowania ( gdzie mozna sie wykazac włąsną opinią
) to napisałbym z 10 stron nawet ^^
2 maj 18:22
Patryk: a jak tam przygotowania do egzaminów ustnych ?, ćwiczy ktoś coś ?
2 maj 18:23
Use: technik nie rozsmieszaj mnie co ty chcesz na rozszerzeniu takim kalkulator liczyc

nie mow mi
ze cos 120 stopni
2 maj 18:23
Use: ja do ustnych po pisemnych sie bede uczył
2 maj 18:24
Use: A na co sie wybieracie przy zalozeniu zdanej matury ? ja zamierzam sprubowac na matematyce
stosowanej , ale jak bedzie zobaczymy
2 maj 18:25
Patryk: tez mam taki zamiar @Use
2 maj 18:25
Kejt: informatyka −> inteligentne systemy interaktywne
2 maj 18:25
Technik: @use z matmy pisze podstawę ale z fizyki roz

zawsze lepszy taki niż prosty
2 maj 18:25
Use: a gdzie ?
2 maj 18:25
Kejt: ja na PG..
2 maj 18:26
Technik: @use jezyk polski jest po to żebyś poprawnie formułował zdania a Ty widzę masz trochę problem z
ortografią.. A w dzisiejszych czasach to wiocha robić błędy....
2 maj 18:28
Use: ja raczej Kraków może AGH albo UJ
zalezy jak mature napisze z majcy, podstawa wiadomo że 100% ( każdą próbną pisałem na tyle w
niecałe 2 h a koleś nam dawał z informatora, bo sprawdzałem i z ubiegłych lat wiec posiedze do
konca i bedzie raczej 100) a z roz licze na 60% minimum
2 maj 18:29
Use: Technik , akurat teraz pisałem szybko i nie zwracałem szczególnej uwagi na błędy , poza tym za
ortografie na maturze są 3 pkt wiec o czym rozmawiamy ?>>
2 maj 18:30
Kejt: ja liczę na 80%.. ale muszę jeszcze trochę posiedzieć..
właśnie..macie jakieś ciekawe zadanka?
2 maj 18:30
Technik: @Use jesteś polakiem i nie znasz swojego ojczystego języka? zostawię to bez komentarza
2 maj 18:31
2 maj 18:32
Use: technik idź strugaj wariata gdzie indziej
2 maj 18:33
Technik: @use nie muszę Tobie wychodzi idealnie
2 maj 18:37
Use: hmm... 5 minut myślałeś nad taką cienką ripostą

słabo ale i tak gratuluje tego wręcz
genialnego pomysłu
2 maj 18:38
Technik: to *
2 maj 18:39
Kejt: ejej.. spokojnie Panowie..
2 maj 18:40
Use: poza tym nie róbmy tego co jest na wszystkich polskich forach , nie obrzucajmy sie błotem ,
prosze
2 maj 18:40
Use: i jak kejt zrobiłaś to wyżej >?
2 maj 18:41
Technik: @Use widzisz ja myślę a Tobie chyba ta umiejętność nie jest dana rozwiąż to granicę od @asdf
która kiedyś Ci dał skoro jesteś taki mądry nie mam zamiaru się kłócić z Tobą na forum....
2 maj 18:41
Use: akurat poczyniłem duże postępy w tym kierunku technik

i granice już łapie

ale dajmy juz
spokój co
2 maj 18:42
Technik: ok
2 maj 18:44
Kejt: zrobiłabym to tak:
| | 1 | |
sin2x+2sinxcosx+cos2x= |
| |
| | 2 | |
| | π | | 5π | |
2x=− |
| +2kπ v 2x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x=− |
| +kπ v x=− |
| +kπ |
| | 12 | | 12 | |
ale pewnie za ten kwadrat po łapach dostanę
2 maj 18:51
Ania_601: @use o co chodzi z tym równaniem, nie umiesz zrobić ? ^^
2 maj 18:51
Use: i wlasnie tutaj jest haczyk na kwadrat bo dostajemy fałszywy pierwiastek
2 maj 18:54
Kejt: właśnie tak mi się wydawało..ale nie miałam innego pomysłu
2 maj 18:54
Ania_601: ja liczę na 90% z matmy rozszerzonej mimo, że wiem ze to zalezy na jakie zadania trafię.. za
to z fizy to tylko podstawę pisze i nie kumam tego, za mało się uczyłam, ale nie lubę fizy
2 maj 18:55
Kejt: chyba, że graficznie..
2 maj 18:55
Use: | | √2 | |
to zadanie lepiej zrobić w taki sposob że mnozymy obustronnie przez |
| i zwijamy do |
| | 2 | |
sin(x+coś)
2 maj 18:56
Janek191:
Niektórzy biorą przykład z naszego " Strażnika żyrandoli " co był w nieutulonym bulu .
Należy rozwiązać układ równań:
sin
2 x + cos
2 x = 1
2 maj 19:00