Obliczanie wykładnika potęgi
Maestro: Mam problem, mam takie równanie i nie wiem skąd co się wzięło? Prosiłbym o dokładniejsze
rozpisanie co się tutaj stało. Z góry dziękuje:
ln 2 = ln (1,07)
n
Głównie chodzi mi o to co się tutaj dzieje?
n≈10,24
2 maj 16:42
Dominik: log
ab = log
ac ⇔ b = c
1,07
n = 2
log
ab = c ⇔ a
c = b
log
1, 072 = n
aby przyblizyc musisz skorzystac z tablic
2 maj 16:49
Basia:
log
ab
n = n*log
ab
ln2 = n*ln(1,07) / :ln(1,07)
i tutaj bierze się kalkulator do ręki
2 maj 16:51
Dominik: widze ze troszke na okolo poszedlem.

ale przynajmniej maestro powtorzy sobie wiecej wzorow.
2 maj 16:52
Maestro: Wow dzięki za pomoc i szybkość jej udzielenia

No z kalkulatorem to już sobie radzę, ale nie lubię czegoś liczyć jak nie wiem skąd się coś
wzięło.
2 maj 17:11