Rozwiąż równanie
asiek78: || x −1| − | 3 − x ||= 2.
2 maj 16:36
Jolanta :
|1−x−(x−3)|=2
|−2x−2|=2
−2x−2=2 lub −2x−2=−2
−2x=4 −2x=0
x=−2 lub x=0
2 maj 17:00
Basia:
a niby dlaczego |x−1| = x−1 i |3−x| = x−3 ?
podstaw x=5 i sprawdź co będzie
| |5−1| − |3−5| | = |4−2| = |−2| = 2
rozwiązanie nie jest poprawne
2 maj 17:05
Jolanta : Możesz napisac jak ma być ?
2 maj 17:08
Jolanta : |x−1|−|3−x|=2 lub |x−1|−|3−x|=−2
2 maj 17:12
Basia:
|3−x| = |x−3|
czyli mamy
| |x−1| − |x−3| | = 2
1.
x∊(−∞; 1) ⇒ |x−1| = −(x−1) = −x+1 i |x−3| = −(x−3) = −x+3
i masz
| −x+1−(−x+3)| = 2
| −x+1+x−3| = 2
| − 2 | = 2
a to jest spełnione dla dowolnego x czyli mamy x∊(−∞;1)
2.
x∊<1;3) ⇒ |x−1| = x−1 i |x−3| = −(x−3) = −x+3 i mamy
| x−1−(−x+3)|=2
|x−1+x−3|=2
|2x−4| = 2
2x−4 = 2 lub 2x−4 = −2
2x = 6 lub 2x = 2
N[x=1 lub x=3]]
3.
x∊<3;+∞) ⇒ |x−1| = x−1 i |x−3| = x−3 i mamy
| x−1−(x−3)| = 2
| x−1−x+3| = 2
|2| = 2
a to jest spełnione dla każdego x czyli mamy x∊<3;+∞)
razem:
x∊(−∞;1>∪<3;+∞)
2 maj 17:13
Use: ja to zawsze robie tak

1) sc zerowe obliczam ;3−x x−1
x−1=0 3−x=0
x=1 x=3
teraz mam 3 przedzialy :
gdy x∊(−
∞;1) to (x−1)<0 i (3−x)>0 czyli;
|−(x−1)−(3−x)|=|−x+1−3+x|=|−2|=2 ⇒ PRAWDA czyli x∊(−
∞;1) < to jest wynik na tym przedziale
czyli caly przedzial >
teraz gdy x∊<1;3) to (x−1)>0 i (3−x)>0
|(x−1)−(3−x)|=|2x−4|=2|x−2| < jak wyszlo cos takiego to obliczam msc zerowe tego wyniku i
rozbijam to znow na przypadki z tym ze dzialam na dziedzinie x∊<1;3) trzeba o tym pamietac
zatem >
x−2=0
x=2 ⇒ dwa przypadki ;
gdy x∊<1,2) to 2|x−2|=2*(−(x−2))=2*(−x+2)=−2x+4
czyli przyrownuje −2x+4=2 wiec x=1 ( 1 nalezy do dziedziny zatem jest to kolejne rozwiazanie
)
gdy x∊<2;3) to 2|x−2|=2x−4
przyruwnujemy do wyniku wiec ; 2x−4=2 zatem x=3 ( nie nalezy do dziedziny czyli to nie jest
rozwiazanie )
i teraz ostatni przedział gdy x∊<3;
∞) to wtedy
|x−1−(−(3−x))|=|x−1−(−3+x)|=|x−1+3−x|=|2|=2 czyli rozwiazaniem jest przedzial x∊<3;
∞)
ostatecznie sumujemy wyniki zatem odp ; x∊(−
∞;1)u{1}u<3;
∞) zatem mozna krocej x∊(−
∞;1>u<3;+
∞)
2 maj 17:25
pigor: ..., lub np. tak :
[cγ[||x−1|−|3−x||=2]] ⇔ |x−1|−|3−x|= −2 ∨ |x−1|−|3−x|= 2 ⇔
⇔ |x−1|+2= |3−x| /
2 ∨ |x−1|= 2+|3−x| /
2 ⇔
⇔ x
2−2x+1+4+4|x−1|= 9−6x+x
2 ∨ x
2−2x+1=4+9−6x+x
2+4|3−x| ⇔
⇔ 4|x−1|= −4x+4 ∨ 4|3−x|= 4x−12 ⇔ 4|x−1|= −4(x−1) ∨ 4|3−x|= −4(3−x) ⇔
⇔ x−1≤ 0 ∨ 3−x≤ 0 ⇔
x≤ 1 ∨
x ≥3 ⇔
x∊(−∞;1] U [3;+∞) . ...
2 maj 17:30
pigor: ... a gdzie wasz czas na tak długie sposoby
2 maj 17:31
Use: pigor ja to jade na logike , lepiej jest mi rozpisywac rozumujac na bieząco dany przykłąd ( na
papierze zajmuje max 5 minut ) wiec nie jest dlugi
2 maj 18:03
Use: poza tym wole nie kombinowac tak przynajmniej jestem pewny wyniku , wiadomo mozna rozpisac tak
jak ty na dwa przypadku z definicji ale mozna tez zrobic tak jak ja
2 maj 18:04
pigor: ... , niech ci będzie, nie przeczę...

, ja tylko tak sobie zapytałem .
2 maj 18:16