Jeżeli dla pewnych liczba P,a,b,h zachodzi równość
kamczatka: | | a+b | |
Jeżeli dla pewnych liczba P,a,b,h zachodzi równość P= |
| *h to liczba a jest równa: |
| | 2 | |
2 maj 16:17
2 maj 16:21
kamczatka: a czemu to np nie będzie a=2P−bh ?
2 maj 16:22
Ania_601: przecież to proste przekształcenia, mnożysz obie strony przez 2, dzielisz przez h i przenosisz
b na drugą stronę równości ze zmianą znaku i otrzymujesz a=2P/h −b
2 maj 16:23
kamczatka: i skąd się wzięło później −bh w liczniku ? jak h tylko w mianowniku był
2 maj 16:23
Ania_601: potem oczywiścei można sprowadzić do wspólnego mianownika
2 maj 16:24
kamczatka: aha jakoś nie ogarniam takich przekształceń są na to gdzieś jakieś wzory ?
2 maj 16:25
Ania_601: sprowadzając do wspólnego mianownika, aby wszystko było na jednej kresce ułamkowej robi się to
poprzez wymnożenie liczników podanych ułamków przez mianownik tego z którym zmieniamy
2 maj 16:26
Ania_601: wzorów nie ma to trzeba zrozumieć, ale zawsze się postępuje w tej samej kolejności, najpierw
likwidujemy ułamek i przenosimy wszystko na przeciwną stronę od niewiadomej, gdy coś stoi przy
niewiadomej to dzielimy przez to
2 maj 16:28
kamczatka: aha dzięki a są na jakiejś stronie może jakieś przykłady do robienia ?
2 maj 16:30
2 maj 16:33