awdawdawdaw
adwdawawd: Wykaz ze wielomian nie ma pierwiastkow rzeczywistych
W(x)= x4 − 2x3 + 2x2 −6x +9
czy moge wykazać że nie da sie go podzielic Hornerem?
W(−9)≠0
w(9)≠=
w(−3)≠0
w(3)≠0
w(1)≠0
w(−1)≠0
Jesli nie, mozecie mi wytlumaczyc sposob z wylaczaniem odpowiednich wyrazen przed nawias ?
Szczerze pamietam tylko schemat hornera i zawsze sie nim ratuje, choc niekiedy jest zmudny
2 maj 16:17
ICSP: Musisz pokazać że dla każdej wartości x wielomian przyjmuje tylko wartości dodatnie albo tylko
wartości ujemne
wskazówka :
2x2 = x2 + x2
2 maj 16:33
Basia: jest dobrze; nie ma sensu bawić się w wyłączanie przed nawias jeżeli można się spodziewać, że
nie ma pierwiastków wymiernych
2 maj 16:35
Basia: masz rację
ICSP; przeczytałam "wymiernych"
pewnie zasugerowałam się rozwiązaniem
2 maj 16:36
Dominik: ISCP − fajny pomysl. da rade jakos inaczej? choc nie wiem po co, ten sposob jest najlatwiejszy.
2 maj 16:39
Mila:
x4−2x3+x2+x2−6x+9=(x2−x)2+(x−3)2
2 maj 16:50
adwdawawd: ok, rozumiem. A czy moj sposob z hornerem by przezedl ? Wypisalem wszystkie mozliwe dzielniki ?
2 maj 17:52
Basia:
nie; wykazałeś tylko, że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych
porównaj z przykładem
W(x) = x2 − 2
żadna z liczb ±1; ±2 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
ale pierwiastki rzeczywiste oczywiście istnieją; to ±√2
2 maj 17:56
adwdawawd: W kazdym przykladzie bede zmuszony szukac podobnych rozwiazan − rozbijac ? Wydaje sie to trudne
2 maj 18:12
Mila: x4−2x3+x2+x2−6x+9=0⇔
(x2−x)2+(x−3)2=0 suma kwadratów dwóch liczb równa 0⇔
x2−x=0 i x−3=0⇔
x=0 i x=1 i x=3 (jednocześnie) niemozliwe
2 maj 20:15
Dominik: (x = 0 ∨ x = 0 1) ∧ x = 3
miedzy x = 0, a x = 1 nie powinno byc spojnika i, a lub.
2 maj 20:22
zombi: Chciałem to pisać

teraz ty mnie ubiegłeś
2 maj 20:23
Mila:
No to sprawdźcie Panowie moje, a potem swoje rozwiązanie.
2 maj 20:25