:)
kk: kto lubi prawdopodobieństwo ?
z cyfr 1,2,3,4,5,6 ,0 tworzymy liczbe 4 cyfrowa przy czym cyfry nie mogą się powtarzac. jakie
jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przed 25 ?
2 maj 15:59
Kamcio :): Wszystkie zdarzenia elementarne:
na 1 miejscu możemy mieć 6 cyfr , 2gie miejsce znowu 6, 3cie 5 i 4te 4
czyli |Ω|=6*6*5*4=36*20=720
liczba będzie podzielna przez 25, kiedy ostatnie dwie cyfry będą podzielne przez 25, mamy
przypadki:
1) − − 0 0 −ten od razu odrzucamy bo cyfry się powtarzają
2) − − 2 5 − na pierwszym miejscu możemy mieć 4 dowolne cyfry z tego zbioru (wszystkie oprócz
0, 2 i 5) ,na drugim miejscu również 4 (wszystkie oprócz tej którą wybraliśmy na pierwsze
miejsce, 2 i 5)
3) − − 5 0 − na pierwszym miejscu możemy mieć 5 cyfr (wszystkie oprócz 5 i 0) , na drugim
miejscu 4 cyfry (wszystkie oprócz 5, 0 i tej którą wybraliśmy na 1 miejsce)
i to jedyne co możemy uzyskać używając tych liczb, czyli zdarzenia sprzyjające:
|A|=4*4*1*1+5*4*1*1=9*4=36
chyba dobrze
2 maj 16:09
Dominik: ja osobiscie nie lubie.
|Ω| = 6 * 6 * 5 * 4
z podanych cyfr mozliwe liczby podzielne przez 25 beda mialy 2 ostatnie cyfry postaci 25 lub
50. pozostale moga byc dowolne.
|A| = 4 * 4 + 5 * 4 = 4 * 9
| | 4 * 9 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 6 * 6 * 5 * 4 | | 2 * 2 * 5 | | 20 | |
2 maj 16:11