Proszę o sprawdzenie.
Wolno kumam: Uzasadnij,że suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych przy dzieleniu przez 3 daje
resztę 2.
zrobiłem to tak:
x, x+1, x+2
x2+(x+1)2+(x+2)2= 3x2+6x+5
3x2 oznaczyłem jako literę "a", 6x jako "b" i 5 jako "c" i napisałem w ten sposób:
"a" i "b" to wielokrotność liczb 3 i 6 więc dzielą się przez 3 bez reszty, natomiast "c" dzieli
się dając resztę 2.
Może być, czy jest źle ?
2 maj 15:56
ICSP: 3x2 + 6x + 5 = 3x2 + 6x + 3 + 2 = 3(x2 + 2x + 1) + 2 odpowiedni komentarz i będzie gotowe
2 maj 15:58
Wolno kumam: Dzięki
2 maj 16:04