Zadania z wektorów
x23: Prosze o pomoc w rozwiazaniu ponizszych zadan, nie mam pojecia jak je wykonac

1. Punkty A,B,C,D są wierzchołkami czworokąta wyznacz wektor AB + 1/2 BD − 1/2 AC.
2. Dane są punkty A = (5;−11) B = (0;−4) C = (7;0). Wyznacz współrzędne takiego punktu P, aby
spełniona była równość : PA + 2BP = 1/2PC. (wszystko wektory)
3. Wykaż że trójkąt o wierzchołkach a = (−3;3) b=(3;5) c=(−1,7) jest równoramienny, oblicz jego
pole i środek ciężkości.
Bardzo proszę o szczegółowe rozwiązania i wytłumaczenia, gdyz jestem zielony z tego tematu.
2 maj 15:50
Nienor: 2. P=(x,y)
Wektory to te pogrubione
PA=(5−x,−11−y)
BP=(x−0,y+4)=(x,y+4)
2
BP=(2x,2y+8)
PC=(7−x,−y)
| | 7−x | | −y | |
(5−x,−11−y)+(2x,2y+8)=( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
| | 7−x | | −y | |
5−x+2x= |
| ⋀ −11−y+2y+8= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
x=...
y=...
2 maj 16:13
x23: Dziękuje bardzo!
Jakby ktoś by tak miły i pomógł jeszcze w zadaniu 1 i 3
2 maj 16:38
x23: bardzo proszę o pomoc, muszę te zadania umiec na poniedziałkowy sprawdzian
2 maj 17:22
Janek191:
z.3
A = ( − 3; 3), B = ( 3; 5) , C = (− 1; 7 )
Obliczam długości boków trójkąta ABC :
I AB I
2 = ( 3 − ( −3))
2 + ( 5 − 3)
2 = 6
2 + 2
2 = 36 + 4 = 40 = 4*10
więc
I AB I =
√40 = 2
√10
I BC I
2 = ( − 1 − 3)
2 = ( 7 − 5)
2 = ( −4)
2 + 2
2 = 16 + 4 = 20 = 4*5
więc
I BC I =
√20 = 2
√5
I AC I
2 = ( − 1 − (−3))
2 + ( 7 − 3)
2 = 2
2 + 4
2 = 4 + 16 = 20
więc
I AC I = 2
√5
Ponieważ I BC I = I AC I = 2
√5, więc trójkąt ABC jest równoramienny.
==========================================================
Odcinek AB jest więc podstawą tego trójkąta równoramiennego.
S − środek AB
| | −3 + 3 | | 3 + 5 | |
xs = |
| = 0 ys = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
czyli
S = ( 0 ; 4)
===========
h = I SC I
h
2 = I SC I
2 = ( − 1 − 0)
2 + ( 7 − 4)
2 = 1 + 9 = 10
więc
h =
√10
−−−−−−−−−
Pole trójkąta ABC
P = 0,5 * I AB I * h = 0,5 * 2
√10 *
√10 = 10
====================================
Niech S
c = ( a; b) − środek ciężkości, więc
→ →
→
CS
c = [ a − ( −1) ; b − 7 ] = [ a + 1 ; b − 7 ]
→
CS = [ 0 − ( −1) ; 4 − 7 ] = [ 1 ; − 3 ]
więc
→
zatem
| | 2 | |
[ a + 1; b − 7 ] = [ |
| ; − 2] |
| | 3 | |
czyli
| | 2 | |
a + 1 = |
| ∧ b − 7 = − 2 |
| | 3 | |
==================
2 maj 17:31
2222: Zad. 1
A = (x
A, y
A)
B = (x
B, y
B)
C = (x
C, y
C)
D = (x
D, y
D)
| | 1 | | 1 | |
[xB − xA, yB − yA] + |
| [xD − xB, yD − yB] − |
| [xC − xA, yC − yA] = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[xB − xA, yB − yA] + [ |
| (xD − xB), |
| (yD − yB)] − [ |
| (xC − xA), |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[(xB − xA) + |
| (xD − xB) − |
| (xC − xA), yB − yA + |
| (yD − yB) − |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wystarczy podstawić...
2 maj 17:54
x23: dziekuje za pomoc, postaram sie przeanalizowac i zrozumiec
2 maj 18:16
Janek191:
Wydaje mi się, że zadanie 1 należy rozwiązać graficznie, bo nie podano współrzędnych
punktów A,B,C,D.
2 maj 19:21
Janek191:
Wydaje mi się, że zadanie 1 należy rozwiązać graficznie, bo nie podano współrzędnych
punktów A,B,C,D.
2 maj 19:22
x23: tzn jak janek191?
2 maj 19:23
x23: w 1 wyszlo mi po redukcji:
[
12 x
b −
12 x
a +
12 x
d −
12 x
c ,
12 y
b −
12 y
a +
12
y
d −
12 y
c]
Czy to jest dobrze i tak mam to zostawić

?
3 maj 10:26
x23: i skoro w zadaniu jest podane ze sa wierzcholkami czworokata, to nie trzeba tego jakos
wykorzystac
3 maj 10:27