Pomocy!!!
asd: Wiadomo, że α jest kątem ostrym i tgα+ctgα=4. Oblicz
√tg2α+ctg2α
2 maj 15:34
Kejt:
√tg2x+ctg2x−2tgxctgx+2tgxctgx=√(tgx+ctgx)2−2tgxctgx=...
ctgx*tgx=1
2 maj 15:39
Nienor: Jeżeli α jest ostry, to tgα+ctgα>0, więc można podnieść do kwadratu:
(tgα+ctgα)
2=16
Plus tgα*ctgα=1 (zastanów się dlaczego

)
2 maj 15:40
asd: Nie wiem nie ogarniam, jak do tego doszło O.o
2 maj 15:45
Kejt: to sprytny trik

którego fragmentu nie rozumiesz?
2 maj 15:46
Dziabong: Przypomnij sobie jak można rozpisać tg i ctg.
2 maj 15:46
Nienor:

A teraz policz tgα*ctgα=...
2 maj 15:47
asd: 2tgxctgx+2tgxctgx=√(tgx+ctgx)2−2tgxctgx=.. tego konkretnie skąd to się wzięło
2 maj 15:51
Kejt: zauważ, że 2tgxctgx i −2tgxctgx się redukują, więc nie zmieniają naszego przykładu, zapisałam
to tak tylko po to, by móc skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia(żebyś to widział/a), a co
za tym idzie własności podanej w zadaniu.
2 maj 15:54
asd: Ok dzięki
2 maj 15:58