ciągi.
xxx: ciąg an określony jest wzorem an= n
2 + pn + p. które wyrazy tego ciągu są równe −9 jeśli p =
−5.
ja zrobiłam to tak :
−9 = n
2 −5n − 5
Δ=9
pierwiastek z delty = 3.
n1=−2
n2=7
noi nie wiem co dalej bo w odpowiedziach jest że są to wyrazy 1 i 4 .
prosze o wyjasnienie
2 maj 15:34
Nienor: 0=n
2−5n+4
Pomyliłeś się przy liczeniu n
1 i n
2. Bo to, że pierwiastkami nie są 7 i −2 widać w pamięci.
2 maj 15:37
xxx: faktycznie! chyba mam już obciążony mózg przed maturą

dzięki za pomoc
2 maj 15:41
Nienor: 
To spróbuj sobie odpocząć. Ja przez miesiąc przed samą maturą nie robiłam praktycznie nic, i
dałam radę, tak na spokojnie.
2 maj 15:43