Matura to Bzdura ??! !??? !!!?
Kipic: Mam pytanie co do ciagow
Znacie jeszcze jakies przydatne wlasciwosci

wiem ze w ciagu arytmetycznym a b c jest:
2b=a+c
a w geometrycznym a b c
b
2=a*c
Jest jeszcze cos waznego

z gory dzieki
2 maj 15:15
ICSP: jeżeli a
n oraz a
k są wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego to zachodzi :
| | an − ak | |
r = |
| gdy n > k |
| | n − k | |
2 maj 15:18
Kipic: dzięki

Grubo Nie wiedziałem o nim
Jeszcze jakies istotne są
2 maj 15:20
Kamcio :): to wszystko wynika z definicji tych ciągów. więc to definicje są najważniejsze, bo zawsze coś
można wykombinować. Np to co podał ICSP
a
n=a
k+(n−k)r
a
n−a
k=(n−k)r
2 maj 15:24
ICSP: tak samo, gdy n > k > 1 to :
to są oczywiste własności które wynikają bezpośrednio z definicji ciągu arytmetycznego
2 maj 15:28
Kipic: Pytam bo akurat duzo zadan tutaj zamieszczanych jest z ciagow lub zadan w ktorych dobrze
wykorzystac ciagi a ja akurat z ciagow najmniej umiem, zawsze wychodzilem z zalozenia ze co
tam 4 pkt a tyle nauki z nich jest

i kosa trafila na kamien

Dlatego kazda informacja bedzie dla mnie bardzo przydatna
2 maj 15:30
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny
an = ak + r(n − k), np.: a
9 = a
4 + r*(9 − 4)
2an = an−k + an+k o ile a{n−k, a
n+k istnieją,
np.: 2a
6 = a
5 + a
7 = a
4 + a
8 = a
3 + a
9 = itd.
Ciąg arytmetyczny ma charakter liniowy i ma wzór
an = an + b,
współczynnik kierunkowy
a ma wartość różnicy ciągu, czyli a = r
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Suma Sn = |
| n(a1 + a2) = |
| n(a2 + an−1) = |
| n(a3 + an−2) itd., |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
ogólnie Sn = |
| n(ak + an−k+1) |
| | 2 | |
Można powiedzieć, że suma n wyrazów ciągu arytmetycznego S
n = n*(mediana)
2 maj 15:34
Bogdan:
o ile an−k, an+k istnieją
2 maj 15:35
Bogdan:
Ciąg geometryczny
an = ak*qn−k, np.: a
7 = a
1*q
n−1 = a
2*q
n−2 = a
3*q
n−3 = ... itd.
an2 = an−k * an+k o ile a
n−k, a
n+k istnieją,
np.: a
62 = a
5 * a
7 = a
4 * a
8 = a
3 * a
9 = ... itd.
2 maj 15:40
2 maj 15:42