matematykaszkolna.pl
Matura to Bzdura ??! !??? !!!? Kipic: Mam pytanie co do ciagow Znacie jeszcze jakies przydatne wlasciwosci wiem ze w ciagu arytmetycznym a b c jest: 2b=a+c a w geometrycznym a b c b2=a*c
 c 
q=

b 
Jest jeszcze cos waznego z gory dzieki emotka
2 maj 15:15
ICSP: jeżeli an oraz ak są wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego to zachodzi :
 an − ak 
r =

gdy n > k
 n − k 
2 maj 15:18
Kipic: dziękiemotka Grubo Nie wiedziałem o nim Jeszcze jakies istotne są
2 maj 15:20
Kamcio :): to wszystko wynika z definicji tych ciągów. więc to definicje są najważniejsze, bo zawsze coś można wykombinować. Np to co podał ICSP an=ak+(n−k)r an−ak=(n−k)r
 an−ak 
r=

n−k 
2 maj 15:24
ICSP: tak samo, gdy n > k > 1 to :
 an−k + an+k 
an =

2 
to są oczywiste własności które wynikają bezpośrednio z definicji ciągu arytmetycznego
2 maj 15:28
Kipic: Pytam bo akurat duzo zadan tutaj zamieszczanych jest z ciagow lub zadan w ktorych dobrze wykorzystac ciagi a ja akurat z ciagow najmniej umiem, zawsze wychodzilem z zalozenia ze co tam 4 pkt a tyle nauki z nich jest i kosa trafila na kamienemotka Dlatego kazda informacja bedzie dla mnie bardzo przydatna
2 maj 15:30
Bogdan: Ciąg arytmetyczny an = ak + r(n − k), np.: a9 = a4 + r*(9 − 4) 2an = an−k + an+k o ile a{n−k, an+k istnieją, np.: 2a6 = a5 + a7 = a4 + a8 = a3 + a9 = itd. Ciąg arytmetyczny ma charakter liniowy i ma wzór an = an + b, współczynnik kierunkowy a ma wartość różnicy ciągu, czyli a = r
 1 1 1 
Suma Sn =

n(a1 + a2) =

n(a2 + an−1) =

n(a3 + an−2) itd.,
 2 2 2 
 1 
ogólnie Sn =

n(ak + an−k+1)
 2 
Można powiedzieć, że suma n wyrazów ciągu arytmetycznego Sn = n*(mediana)
2 maj 15:34
Bogdan: o ile an−k, an+k istnieją
2 maj 15:35
Bogdan: Ciąg geometryczny an = ak*qn−k, np.: a7 = a1*qn−1 = a2*qn−2 = a3*qn−3 = ... itd.
 an 
qn−k =

ak 
an2 = an−k * an+k o ile an−k, an+k istnieją, np.: a62 = a5 * a7 = a4 * a8 = a3 * a9 = ... itd.
2 maj 15:40
Kipic: Dzięki emotka emotka emotka muszę to teraz wszystko ogarnąć emotka
2 maj 15:42