wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
ala: wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)= −2x
2 + 8x + 2 w przedziale <−1;4>
wyznaczam współrzędne wierzcholka ale nie miesci mi sie on w przedziale. pomoze ktos
2 maj 15:15
ICSP: Czyli nie umiesz wyznaczyć współrzędnych wierzchołka
2 maj 15:17
ala: sprawdzalam kilka razy i niby dobrze obliczone ale w przedziale sie nie miesci ..
2 maj 15:35
ICSP: ja sprawdziłem raz i niestety się mieści

Ktoś z nas się myli − potrzeba trzeciej opinii
2 maj 15:38
ala: moglbys pomoc a nie sie wymądrzasz? gdybym byla pewna ze jest dobrze to bym nie pisala wcale na
tym forum ..
2 maj 15:40
ICSP: Widocznie coś źle liczysz
f(x) = −2x
2 + 8x + 2 , a = −2 , b = 8 , c = 2
| | −b | | −8 | |
xw = |
| = |
| = 2 ∊ <−1 ; 4> |
| | 2a | | −4 | |
f(x
w) = ?
f(−1) = ?
f(4) = ?
Wybierz najmniejszą oraz największa wartość z tych trzech i zadanie gotowe
2 maj 15:44
2 maj 15:47
ICSP: xw = p
yw = q
Zamienne oznaczenia. Ja po prostu wolę używać xw zamiast p
2 maj 15:49
ala: ok dzieki
2 maj 15:50
ala: dobra ale w zadaniu ktore napisales nie ma yw
2 maj 15:51
Nienor: Tak, to masz właśnie policzyć. ICSP napisał przecież, że yx=f(xw)
2 maj 15:53
ICSP: Jest, ale sprytnie ukryta ( tak na prawdę to nawet nie zauważyłem że je sprytnie ukryłem)
Policz je znanymi tobie sposobami
2 maj 15:54
ala: moje nie dopatrzenie
2 maj 17:33
ala: mi wychodzi 10 .. i co teraz? a 10 nie miesci sie w przedziale
2 maj 17:35
Mila:
Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)= −2x2 + 8x + 2 w przedziale <−1;4>
Takie sformułowanie oznacza, że badasz wartości funkcji dla argumentów ( oznaczone są literą x)
należących do przedziału <−1,4>.
Wartości wyjdą jakie wyjdą.
ICSP próbował Ci to wytłumaczyć, a Ty Go obrażasz.
Ponieważ
x
w=2∊<−1;4> to oznacza, że funkcja ma wartość największą w wierzchołku, parabola skierowana
jest ramionami w dół,
f(2)=−2*2
2+8*2+2=−8+16+2=10 − wartość największa funkcji w przedziale <−1,4>
Wartość najmniejsza będzie na jednym z końców przedziału
Liczymy
f(−1)=−2*1−8+2=−8
f(4)=−2*4
2+8*4+2=−32+32+2=2
−8<2
f(−1)=−8 wartość najmniejsza funkcji w podanym przedziale
Nie zmieściła się część wykresu z wartością najmniejszą.
2 maj 18:58