Oblicz pole powierzchni całkowitej powstałej bryły
kyuubi: Trójkąt ostrokątny ABC, w którym |AB| = 8, |BC| = 10, tg∡ABC = 4/3 obraca się wokół prostej
zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka A. Oblicz pole powierzchni całkowitej
powstałej bryły.
Można prosić o jakieś wskazówki? Nie znalazłem tego zadania na forum, więc zamieszczam.
2 maj 15:13
Mila:

|BC|=10cm
| | h | |
tgβ= |
| ⇔h=4x, DB=3x, gdzie x− wspólna miara |
| | DB | |
(4x)
2+(3x)
2=8
2
16x
2+9x
2=64
25x
2=64
|CD|=10−4,8=5,2
b
2=(5,2)
2+(6,4)
2 oblicz
R=|CD|=5,2
l=b − tworząca
2 maj 16:44